Sunce privuklo građane vani, stabilno vrijeme do kraja sedmice

Vijesti 22. feb 202119:33 0 komentara

Neuobičajeno visoke temperature i sunce izmamili su mnoge građane da dan provedu na otvorenom. U šetnji, parku, u bašti uz kafu ili sok. Ova sedmica će biti takva a građani kažu da su jedva dočekali lijepše vrijeme kako bi uživali na zraku i suncu.

Februarsko sunce izmamilo je mnoge vani. Šetnja, kafa u bašti, odmor na klupi…

Građani kažu:
“Svi mi volimo sunce i potrebno nam je. D vitamin. Uživamo u našoj Dobrinji.”
“Nek potraje, mada je još rano za ovakvo sunce ali vidjet ćemo.”
“Uživam, fino vrijeme, pošto imam preki 70 pa moram malo kad izadjem paziti vrijeme kakvo je.”

Oni najmlađi, veselo se igraju u parku, uživajući u februarskim zrakama sunca, pravi se kafa, čaj…

“Ljepše je vani nego kući. Stvarno je problem, djevojčica ima dvije i po godine i ona hoće da se igra, hoće da izađe, a mali je skoro došao na svijet, tako da za sada uživamo, nadamo se da će potrajati”, kažu nam građani Sarajeva.

“Pa super nam je zato što imam dječaka od dvije godine, vrijeme je konačno došlo lijepo, drago mi je da mogu izaći i malo prošeteti radi sebe i radi svoje kilaže i eto uživamo, uglavnom sad ćemo malo u parkić poigrati se”,  navodi.

Meteorolozi kažu, u ovoj sedmici nas očekuju stabilne vremenske prilike sa dosta sunca. Magle i niske noblake biće u kotlinama i uz riječne tokove. Temperature će se kretati između 14 i 22 stepena.

“Na sjeveru Bosne zbog dužeg zadržavanja magle od sredine sedmice i ispod 10 stepeni, a na jugu gdje će biti najtoplije do 22 stepena. Kraća destabilizacija vremenskih prilika uslovljena prodorom hladne zračne mase očekuje se prema trenutnim analizama početkom idućeg vikenda u subotu 27.2. kada će osjetnije zahladniti ali na kratko”, kaže Nedim Sladić, meteorolog Face TV-a.

Ako pogledamo narodno vjerovanje prvo Džemre je udarilo u zrak 19. februara, drugo džemre udara u vodu 26. februara koja se, vjeruje se, više ne može zamrznuti.

Posljednje, treće džemre, u zemlju “puca” 5. marta. Tada, prema predajama, počinje otopljenje zemlje, na kojoj se od tada može sjediti.

Nakon što Džemre udari tri puta slijede Babine huke, gdje se u jednom danu mogu promjeniti četiri godišnja doba. Prema narodnim običajima tzv. goveđa zima je posljednji trzaj zime, nakon čega slijedi period ugodnih temperatura i sunčanog vremena.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!