Surovi uslovi za život mladih u ruralnim područjima

Vijesti 17. sep 202118:01 0 komentara
N1

Negativan prirodni priraštaj raste. A sve je veći broj lokalnih zajednica koje mjesecima ne bilježe novorođene. Među njima je i opština Istočni Stari Grad. Iz ove opštine poručuju, razlozi su jednostavni - uslovi za život, posebno mladih su surovi. Sve je više onih koji se odlučuju za život u gradu. No problem je dublji upozoravaju demografi, stanovništvo BiH napušta i gradove.

Idilično mjesto – opština Istočni Stari Grad. Udaljena je od centra Sarajeva samo 10KM. Idilično za odmor, no ne i za život. Od početka ove godine, ovdje se nije rodila niti jedna beba. U dvije područne škole, ali i u srednju školu u Palama ide ukupno 27 đaka, među njima i četiri kćerke Dejane Čeko.

“Najstarija kćerka ima šesnaest godina, najmlađa deset, ove između imaju 13 i 11. Najstarija ustane oko pet, kada ima praksu, ide u šest, mora ranije da ide. Sve ostale ustanu oko šest, djevojčica koja mi ide u Mokro u školu one idu oko 10 do sedam, ove dvije idu oko pola osam”, kaže nam Dejana.

U Istočnom Starom Gradu dvije su područne škole za djecu do petog razreda. Nakon toga, osnovnu nastavljaju u Mokrom, a srednju školu uglavnom na Palama.

Pred područnu školu na Vučijoj Luci stižemo oko 2 sata, no tamo ne zatičemo nikoga, jer je cijelo kombinovano odjeljenje završilo prvu smjenu. Među njima i dvije Dejanine kćerke.

Za mlađe osnovce je lako, no kada krenu u više razrede, to je roditeljima nova briga, posebno tokom zime koja je u ovom kraju surova.

“Ovdje su jako teške zime. To treba ujutro da se pripremi da se očisti, da se put obezbjedi da bi autobus mogao da krene. Desi se i dana da autobusa i ne bude i da bude strašna poledica”, kaže Dejana.

Isprazniće se ruralna područja

Zbog loše komunikacije i dugih putovanja u školu i na posao isprazniće se ruralna područja poručuje opozicioni načelnik Bojo Gašanović. Zbog teških uslova života insistira na uvođenju povlastica za stanovništvo i privredu.

“Te pogodnosti je da je struja jeftinija, da su porezi na plate i doprinose manji, ako su više od 60%, neka budu 40%. Osiguranje, pa nije isto osiguranje u Banjaluci za vozilo i u Istočnom Starom gradu ili u Čajniču, pa valjda je to logika stvari”, kazao je Bojo Gašanović, načelnik Istočnog Starog Grada.

Prema posljednjim dostupnim podacima Agencije za statistiku BiH, u prva tri mjeseca ove godine rođeno je nešto manje od šest hiljada beba, a umrlo više od 11.600 stanovnika. Negativan prorodni priraštaj dosegao je skoro 6.000. Samo kvartal ranije, ova brojka iznosila je 3.235.

“Kada govorimo o FBIH zaista bismo trebali istaknuti TK i USK, gdje su kretanja odnosno odlasci primarno mlađeg stanovništva izrazito prisutni. Kada govorimo o RS to je područje Hercegovine i područje Semberije. Ako gledamo pozitivno to su Sarajevo, Banjaluka i eventualno Mostar”, kazao je Amer Osmić.

U prvom kvartalu ove godine sklopljeno je 2.869 brakova, razvelo se nešto više od 400 parova. Besperspektivnost, i nepovjerenje u institucije, kaže sagovornik N1 je glavni razlog zbog koga se stanovništvo ne odlučuje na brak i potomstvo.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!