Suspendirana, a ipak to nije

Vijesti 27. jul 202118:08 0 komentara

Suspendirana, a ipak to nije. Gordana Tadić ostaje na poziciji glavne tužiteljice, jer je odluka prvostupanjske komisije o njezinoj smjeni nepravomoćna. Tadić bez komentara, ali advokat Vlado Adamović najavljuje žalbu, uz ocjenu kako je posrijedi 'kompromisna odluka'.

“Taman kad je Tužilaštvo stalo na svoje noge, vi pravite smjenu na čelu Tužilaštva. Sudije i tužioci su počeli da prave ovaj sistem, sudije i tužioci ga razvaljuju”, komentar je Vlade Adamovića.

Šta se Gordani Tadić stavlja na teret?

Gordani Tadić na teret se stavlja „nemar ili nepažnja u vršenju službenih dužnosti“ i
„propuštanje, iz neopravdanih razloga, da postupi u skladu s odlukama, naredbama ili zahtjevima Vijeća.“ Konkretnije, da je tužiteljima dodjeljivala predmete “po podobnosti”, a ne putem CMS sistema, kojim se predmeti dodjeljuju automatski.

“Pa je iz toga proizašlo da je tužiteljica birala podobne tužioce, birala predmete. Ali to nije tačno. U toku potupka je utvrđeno da CMS sistem nije tako korišten”, dodao je Adamović.

Premda je Tadić posljednja u nizu glavnih tužitelja kojoj se prijeti smjenom, razliku je uočio bivši, također suspendirani glavni tužitelj Goran Salihović. Za N1 kaže da je za razliku od Tadić, kojoj nije zabranjeno obnašanje dužnosti do pravomoćne odluke, on smijenjen po hitnom postupku, odmah nakon što je pokrenuo istragu o provedbi neustavnog referenduma u Republici Srpskoj 2016. godine.

Salihović odmah smijenjen

“Onog momenta kada sam otvorio istragu za referendum, ja sam u roku četiri sata suspendovan. Znači, moja suspendija je bila u roku odmah, ne u roku 24 sata, nego odmah po prijemu prijave”, rekao je Goran Salihović za N1.

VEZANA VIJEST

Iz VSTV-a su nam pojasnili:

“(…) podsjećamo da, s obzirom da je u pitanju odluka prvostepene disciplinske komisije, nije riječ o konačnoj odluci, dakle na ovu odluku postoji mogućnost žalbe drugostepenoj disciplinskoj komisiji i, konačno, Visokom sudskom i tužilačkom vijeću Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) u cjelini, pa je shodno tome imenovana tužiteljica i dalje na funkciji glavne tužiteljice Tužilaštva Bosne i Hercegovine.”

Prva žena državnog Tužiteljstva bila je često na meti kritika, ponajprije Dragana Mektića, čije se ime kasnije našlo i na optužnici. Suočila se i sa ozbiljnim prijetnjama, zbog čega je pod pojačanim mjerama osiguranja.

Svjedočila je i pred Istražnom parlamentarnom komisijom, nakon koje je i pokrenut disciplinski postupak protiv nje. Govoreći o manjku korupcijskih istraga, tada (14.10.2020.) je najavila: “Ali, u ovoj godini mi ćemo to popraviti, vidite da je krenula visoka korupcija.”

Procesi koje je vodila

A krenula je, između ostalog, optužnicama, i procesima protiv šefa OSA-e Osmana Mehmedagića, nakon čega se opet tražila njezina smjena. A prvostupanjska odluka disciplinske komisije dolazi nekoliko dana nakon najave da će Tužiteljstvo formirati predmete protiv svih koji negiraju genocid.

Premda je sudske procese protiv čelnika nekih drugih isnititucija nazivao napadom na Bošnjake, ovoga puta Bakir Izetbegović kaže…

“Ono na šta sam ja imao primjedbu i što je bjelodano jasno, vidi se iz aviona, jeste da se to Tužilaštvo bavilo isključivo Bošnjacima.”

Veo tajni

Tužiteljstvo se prema relevantnim ocjenama, ipak, nije proslavilo u predmetima visoke korupcije, a brojne velike istrage su ili završile u ladici, ili su optužnice državnih tužitelja srušene na sudu.

Disciplinski postupci protiv tužitelja i sudaca obično su obavijeni velom tajne, te javnost obično sazna smo šture detalje, koji građanima ne predstavljaju ništa. Iz Ureda disciplinkog tužitelja su nam rekli da se oni zalažu da svaki detalj, svako rješenje i odluka po automatizmu budu dostupni javnosti, ali da to sada nije moguće, jer ovaj Ured zavisi od odluka VSTV-a.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

 

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!