Suspendovana sutkinja Suda BiH Dalida Burzić

Vijesti 02. sep 202216:00 2 komentara
N1

Dalida Burzić, sutkinja Suda Bosne i Hercegovine suspendovana je danas odlukom Prvostepene disciplinske komisije Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH (VSTV), potvrđeno je za N1.

Burzić je suspendovana nakon što je protiv nje pokrenuta istraga u predmetu “Dženan Memić”, a na osnovu zahtjeva Ureda disciplinskog tužioca VSTV-a BiH.

Burzić je privremeno udaljena od vršenja dužnosti sutkinje Suda BiH počevši od današnjeg dana 2. septembra pa sve do okončanja istrage.

“Prvostepena disciplinska komisija VSTV-a BiH se, prilikom donošenja odluke, rukovodila prirodom i vrstom krivičnih djela koji su osumnjičenoj stavljeni na teret Naredbom o provođenju istrage Tužilaštva BiH (krivično djelo organizirani kriminal iz člana 342. Krivičnog zakona FBiH) kao i visinom Zakonom zapriječene kazne za ovo krivično djelo (kazna zatvora najmanje 10 godina ili kazna dugotrajnog zatvora), te svih specifičnosti ovog krivičnog predmeta. Kako osumnjičena obnaša dužnost sudije Suda BiH, Prvostepena disciplinska komisija smatra da vođenje krivične istrage protiv imenovane za navedeno krivično djelo, uz njeno obavljanje dužnosti sudije Suda BiH, ugrožava kredibilitet navedene institucije, radi čega je opravdano njeno privremeno udaljenje od vršenja funkcije sudije Suda BiH do okončanja krivične istrage pokrenute predmetnom Naredbom”, pojasnili su iz VSTV-a.

Navode da Prvostepena disciplinska komisija smatra da je nužno privremeno udaljenje osumnjičene od vršenja dužnosti sudije navedenog Suda kako bi se stvorili uslovi za nepristrasno i objektivno vođenje krivične istrage. Ovom odlukom će se istovremeno zaštiti profesionalni integritet Burzić, kao i integritet Suda u kojem ona obavlja svoju funkciju.

“Ovakvom odlukom Prvostepena disciplinska komisija VSTV-a BiH ničim ne prejudicira niti može utjecati na ishod krivične istrage, kao i na pravo odbrane tužene”, poručili su.

Istraga o ubistvu u ovom predmetu je pokrenuta 31. augusta ove godine.

Osim Burzić, Tužilaštvo Kantona Sarajevo i Tužilaštvo BiH je pokrenulo istragu protiv bivšeg tužioca kantonalnog tužilaštva Merisa Ćate, koji je bio postupajući tužilac u predmetu “Memić”, protiv bivšeg komesara sarajevske policije Vahida Ćosića, saobraćajnog vještaka Ševala Kovačevića, sarajevskog policajaca Sakiba Kreme te više NN osoba.

Danas su, shodno navedenom, privedeni policajci, a iako je advokat porodice Memić Ifet Feraget potvrdio da je akcija u toku, nije naveo o kojem broju osoba je riječ.

Također, Feraget je dodao da borba porodice Memić traje već sedam godina i da je konačno vrijeme da ovaj slučaj dobije epilog.

Slučaj “Memić”: U toku privođenja policajaca

Podsjetimo, Tužilaštvo KS je u konačnici optužnicu za smrt Dženana Memića tretirao kao saobraćajnu nesreću što je pravosnažnom presudom odbačeno

Potom je Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu za organizovani kriminal u ovom slučaju a na optuženičkoj klupi nalazi se i Alisa Mutap koja je tragične noći bila sa Dženanom i jedini svjedok događaja i koja od tada tvrdi da ima amneziju.

Porodica Memić i advokat Feraget od početka tvrde da je Dženan ubijen u februaru 2016. godijne u Aleji na Ilidži govoreći da nije riječ o saobraćajnoj nesreći.

Važno je istaći i to da će Burzić imati pravo žalbe po prijemu navedene odluke Disciplinske komsije VSTV-a, a iz ove institucije su naveli da žalba ne odlaže izvršenje odluke o privremenom udaljenju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare