Susret reisa Kavazovića i Grlić Radmana: Važnost međureligijskog dijaloga

Vijesti 14. apr 202114:59 1 komentar
Anadolija

Ministar vanjskih poslova Republike Hrvatske Gordan Grlić Radman sa saradnicima posjetio je danas reisu-l-ulemu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini (IZ) Huseina ef. Kavazovića.

Grlić Radman zahvalio se reisu na susretu i konstruktivnom razgovoru, ističući važnost međureligijskog dijaloga u BiH.

“Tradicionalno dobri odnosi između dvije države i dva naroda, koji su posljednjih decenija povremeno opterećivani dešavanjima u regionu, moraju se poboljšavati i produbljivati”, usaglasili su se sagovornici.

Istakli su da je potrebno što više razgovarati i na taj način prevladati sve one podjele koje priječe da BiH postane funkcionalna i stabilna država.

Komunikacija na relaciji Sarajevo – Zagreb treba biti intenzivna i otvorena, jer se Bosna i Hercegovina oslanja na Republiku Hrvatsku na njenom putu euroatlanskih integracija.

Primjer saradnje Islamske zajednice i Katoličke crkve u BiH kao i njenih poglavara, reisu-l-uleme Kavazovića i kardinala Vinka Puljića, kroz Međureligijsko vijeće Bosne i Hercegovine, mogao bi biti dobar uzor političarima kako da održavaju komunikaciju i saradnju na dobrobit obje države i oba naroda.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare