Susret za susretom: Aktuelni članovi Predsjedništva, čini se, nikad aktivniji

Vijesti 11. nov 202119:10 5 komentara
Milorad Dodik (Reuters)

Aktuelni članovi Predsjedništva BiH, čini se, nikada aktivniji. Svako traži podršku širom svijeta, i nijedna strana ne odstupa od stavova. Veliki broj svjetskih političkih predstavnika, ocjenjuje kako je Milorad Dodik ključna prepreka miru i stabilnosti, Dodik opet s užim krugom onih koji mu u stavovima pružaju podršku uporan da Bošnjaci nisu spremni na razgovor i da Bosna i Hercegovina ne može funkcionisati. Sve je rezultiralo nevjerovatnom diplomatskom ofanzivom, brojnim posjetama evropskih i američkih predstavnika. Čini se da je situacija u BiH u fokusu brojnih utjecajnih svjetskih sila.

Susret za susretom. Traže se prijatelji Bosne i Hercegovine. Šefik Džaferović u Briselu pokušava animirati Evropljane da se više uključe u rješavanje bh. političke krize. Ključ je u tome da se odmah odblokira rad institucija države. Za Milorada Dodika kaže da zaslužuje sve moguće sankcije.

“Ja sam govorio onako kako mislim da stvari stoje, Dodik je generator i predvodnik krize koju mi danas živimo, njegovu akciju nazvao sam suludom, suludim pohodom i pozvao da se on zaustavi u tome jer će nas sve skupa odvesti u destabilizaciju, odvest će nas u ozbiljne sigurnosne probleme, odvest će nas u rat”, izjava je Šefika Džaferovića, člana Predsjedništva BiH.

Uprkos naporima Amerikanaca, Palmera i Escobara, Dodik ne posustaje. Odbrana, fiskalni sistem, pravosuđe, nisu u nadležnosti države, uporan je. No, sam kaže da ima granicu.

“Nisam spreman da žrtvujem ništa za mir, i nisam spreman da žrtvujem mir za neku borbu za Republiku Srpsku, mir znači borbu za RS, i to je njena politika, ne rati ne sukobi. Čak sam predložio gospodinu Escobaru da u međunarodnim papirima, umjesto da prijete crvenim linijama, stoji sljedeće: Svako onaj ko putem oružanih bilo kojih formacija zaprijeti drugome u BiH ili trećem, biće predmet međunarodne vojne intervencije”, rekao je Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH.

No, ukoliko SNSD s partnerima u Nardonoj skupštini i zvanično započnu proces povlačenja saglasnosti prvenstveno iz Oružanih snaga BiH, druga pak strana kaže, to neće dozvoliti. Kako se ne bi desio najgori scenarij, mogi pozivaju na značajniji angažman međunarodnih sila. Nakon rasprave o BiH u britanskom Parlamentu, priča je dobila prostor i na CNN-u, i to kod Christiane Amanpour. Svoje viđenje iznijeli su visoki predstavnik, Christian Schmidt, te baronesa Arminka Helić.

“Želim da građani razumiju da se zapaljiva retorika koju Dodik koristi, a za koju mu nije rečeno da mora prestati, može donijeti velike probleme. Mislim da je ovo povezano s nekim korupcijskim slučajevima, ali i izborima iduće godine, i mora mu se reći da ovo nije način ponašanja. Moje bonske ovlasti su u ladici i ja znam kako je otvoriti. Međunarodna zajednica mora zajedno raditi na sprečavanju ovoga”, izjavio je Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH.

“Ovo je posljednji korak ka secesiji, i secesionisti se osjećaju posebno ohrabreni, jer imaju snažnu podršku Rusije i koordinirane su aktivnosti u kojima sarađuju i imaju naravno podršku iz susjedne Srbije. Ovo je trenutak, vjerujem, da snažno odgovorimo, jer u suprotnom se može desiti da opet vidimo scene koje ne želimo, a kojima smo svjedočili prije 25 godina”, navela je Arminka Helić.

Ovome treba dodati i to da već naredne sedmice u Sarajevo stiže savjetnik američkog državnog sekretara, Derek Chollet, kako bi u ime ove države pružio punu podršku teritorijalnom integritetu BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare