Sutkinja Graciela Gatti Santana imenovana za predsjednicu MMKS-a

Vijesti 27. jun 202219:32 0 komentara
MMKS

Sutkinja Gracielu Gatti Santanu iz Urugvaja je imenovana za predsjednicu Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (MMKS) od strane Generalnog sekretara Ujdeinjenih nacija, te će njen dvogodišnji mandat početi 1. jula.

Kako se navodi u saopćenju iz MMKS-a, Gatti Santana je sutkinja u ovom međunarodnom sudu više od 10 godina te je radila na raznim slučajevima. Bila je član Žalbenog vijeća u predmetu Radovan Karadžić i sudija Pretresnog vijeća u predmetu Felicien Kabuga koji je i dalje toku, a u vezi sa genocidom počinjenim u Ruandi.

“Uporedo s dužnošću koju obavlja kao sudija Mehanizma, sudija Gatti Santana funkciji predsjednika donosi bogato iskustvo rada u svojstvu istaknutog sudije, pravnika i profesora u Urugvaju. Nakon što je 1992. počela raditi u urugvajskom pravosuđu, u svojstvu sudije bila je raspoređena na više sudova u Urugvaju, uključujući i kao sudija krivičnog suda 7. okruga, sudija za organizovani kriminal na sudu 1. okruga i apelacioni sudija pri Građanskom sudu 4. okruga. U februaru 2016., sudija Gatti Santana imenovana je za sudiju Apelacionog suda za krivične predmete. Pored toga, sudija Gatti Santana aktivno je učestovala u primjeni novog zakona o krivičnom postupku Urugvaja od 2016. do 2017., a od marta 2021., na dužnosti je predsjednika Udruženja sudija Urugvaja. Isto tako, radi pri Međuameričkoj komisiji za ljudska prava i predaje na Univerzitetu u Montevideu, Univerzitetu Empresa i na Pravosudnoj akademiji Urugvaja”, navodi se u saopćenju.

Navodi se da je sutkinja Gatti Santana prva žena imenovana na ovu poziciju.

Ona će preuzeti dužnost od sudije Carmela Agiusa koji je bio predsjednik MMKS-a od januara 2019. godine.

“Nakon što je imenovana, sutkinja Gatti Santana izrazila je najdublju zahvalnost sudiji Agiusu za njegov izuzetan mandat predsjednika Mehanizma i posebno za izuzetan napredak koji je Mehanizam postigao pod njegovim rukovodstvom”, navodi se.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!