“Šutnja Zapada na dešavanja u BiH je upozorenje muslimanima Evrope”

Vijesti 23. dec 202121:59 7 komentara
RTS Screenshot

Nedostatak odgovora Evropske Unije na aktivnosti BiH člana predsjedništva Milorada Dodika, kao i na nedavne izjave mađarskog Premijera Viktora Orbana, treba shvatiti kao “upozorenje milionima muslimana u Evropskoj Uniji,” piše novinar Motasem Ahmed Dalloul za Middle East Monitor.

U svom tekstu naslova “Zašto SAD i EU šute o srpskom secesionisti Miloradu Dodiku?”, ovaj novinar iz područija Gaze upozorava na politička događanja u BiH te na anti-muslimansku retoriku koja dolazi od Dodika i onih koji ga podržavaju.

“Problem je što Dodik i njegove pristalice koriste islamofobične tvrdnje kako bi plašili EU i Srbe Bošnjacima. On je nekoliko puta tvrdio da u zemlji, na primjer, ima pripadnika DAEŠ-a (ISIS-a). Njegov govor mržnje podstakao je nekoliko napada na džamije, ali najprovokativnija srpska akcija je slavljenje pokolja i genocida nad muslimanima 1990-ih kao nacionalnih događaja, veličanje ratnih zločinaca i nazivanje ulica po njima,” piše on.

Navodi se da, mada je Evropska Unija osudila eskalaciju tenzija u BiH koja predstavlja prijetnju za stabilnost regije u svojim saopćenjima, “na terenu, međutim, održava negativnu šutnju ili prećutnu podršku (BiH) Srbima.”

“Moguće je da SAD i EU nemaju dovoljno hrabrosti da objasne svoju šutnju. Mađarski premijer Viktor Orban nema takve dileme i vrlo je jasno iznio svoj stav,” navodi Ahmed Dalloul, citirajući Orbanovu izjavu u kojoj on tvrdi da činjenica da u BiH živi dva miliona muslimana predstavlja sigurnosno pitanje za Evropu.

“Orban jednostavno ne može zamisliti zemlju sa većinskim muslimanskim stanovništvom u Evropi. Njegov glas nije bio samo glas Mađarske, već i SAD i članica EU, od kojih ga niko nije kritikovao,” tvrdi ovaj novinar.

Zatim navodi da, i pored izjave specijalnog predstavnika State Departmenta za Zapadni Balkan, Gabriela Escobara, da Washington planira “agresivno koristiti” sankcije protiv BiH političara, još nisu poduzeti nikakvi konkretni koraci.

Navodi se da su SAD već uvele sankcije protiv Dodika 2017. godine zbog podrivanja Dejtonskog sporazuma, ali da EU nije preduzela takav korak.

“Ima puno stvari koje bi države EU mogle učiniti, ali politička volja jednostavno ne postoji, što bi trebalo predstavljati upozorenje za milione muslimanskih građana u zemljama širom EU i Ujedinjenog Kraljevstva,” zaključio je ovaj novinar.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare