Sutra ističe rok do kojeg novac mora biti doznačen CIK-u

Vijesti 18. maj 202219:13 0 komentara

Počela je prijava za Opće izbore. Prag CIK prvi su prešli dojučerašnji opozicioni partneri, danas oponenti DNS i PDP. No i jedni i drugi složni su kako se izbori moraju održati, i da je Vijeće ministara odgovorno zbog čega novac još nije osiguran.

Sutra ističe rok do kojeg novac mora biti doznačen CIK-u. Ako se to ne desi, izbori bi mogli biti prolongirani. Jedno od rješenja je i da se u cijelu priču umiješa Visoki predstavnik, no takvu mogućnost u OHR-u za sada ne komentiraju.

“Nakon što je Centralna izborna komisija raspisala opće izbore, Vijeće ministara i svi njegovi članovi moraju bez odlaganja ispuniti svoje obaveze i osigurati sredstva koja su neophodna za održavanje izbora. Organi vlasti i izabrani zvaničnici moraju biti odgovorni građanima”.

Slično su kazali i u delegaciji EU. izbori moraju biti održani 2.oktobra u skladu sa Ustavom i zakonom. No za razliku od Johana Sattlera, šefa delegacije EU, koji označava odgovornim politiku u BIH, Američka ambasada u Sarajevu je direktna:

“Odluka HDZ-a BiH da tokom sjednice Vijeća Ministara blokira finansiranje izbora je neodgovorna i neopravdana. Ponašanje HDZ-a BiH kada je u pitanju ovo i druga pitanja poput protivljenja ključnim reformama koje zahtijeva Europska unija, a koje smo vidjeli u proteklim sedmicama, nije dosljedno sa deklarativnom posvećenošću stranke europskim integracijama”.

Sve navedeno komentirao je i Dragan Čović kazavši kako Vjekolav Bevanda nije želio prekršiti zakon kojim je jasno propisano da Vijeće ministara može donijeti odluku u slučaju privremenog finansiranja, ali nikako iz akumiliranih prihoda.

Inače u U PDP su danas potvrdili i da će imati kandidate za predsjednika Republike Srpske Jelenu Trivić, kandidate za Narodnu skupštinu Republike Srpske i Predstavnički dom PS BiH , dok će podržati kandidata SDS-a za člana Presjedništva BiH. I DNS će imati kandidate na svim razinama, a o mogućim koalicijama kažu kako njihova vrata ostaju otvorena.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!