Sutra protesti osam sindikata u Sarajevu, ovo su zahtjevi

Vijesti 29. nov 202116:11 1 komentar
N1

Članovi osam sindikata koji zastupaju preko 25.000 radnika koji plaću primaju iz Budžeta Kantona Sarajevo, Fonda zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo i komunalne privrede Kantona Sarajevo, sutra će protestovati ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo.

Saudin Sivro, predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja KS istaknuo je da će sutra pred Vladom KS u 10 sati, prije svega tražiti da Vlada KS i sva resorna ministarstva poštuju zakonske procedure, kolektivne ugovore, da vode socijalni dijalog i pregovaraju sa sindikatima.

Kao drugi zahtjev koji će istaknuti je, kako je naveo, pozvati premijera da im se obrati  na skupu, te da Vlada KS zajedno sa sindikatima koji predstavljaju radnike, a koji primaju plate iz budžeta KS, sporazumno utvrdi osnovicu u iznosu od 400 KM i sa sindikatima potpiše sporazum o toj osnovici.

“Tražit ćemo da se radnicima u komunalnoj privredi poveća plata za 10 posto i da Vlada KS potpiše kolektivni ugovor za djelatnost komunalne privrede. Tražit ćemo da se radnicima u zdravstvu KS poveća plata kroz utvrđivanje koeficijenata sa onima iz 2017. godine i da se potpiše kolektivni ugovor za djelatnost zdravstva. Tom skupu će prisustvovati stotinu aktivista, koji će jasno poručiti Vladi šta misle o svemu. Ukoliko to ne urodi plodom, sidikati ce nastaviti dalje sa svojim aktivnostima, uključujući i pripremu za štrajk”, najavio je Sivro.

Zatražili su od Vlade KS, odnosno kolegija i Skupštine KS da povuče nacrt budžeta KS sa dnevnog reda sutrašnje Skupštine.

“Nadam se da ćemo za pregovaračkim stolom dogovoriti ono što traže radnici”, istaknuo je Sivro.

Protest će, kako je najavljeno, biti održan od 10 do 11 sati, a učestvovat će 100 predstavnika svih sindikata.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare