Sutra u Foči dan žalosti: Ne pamtimo da se na ovakav način izgubio dječiji život

Vijesti 15. nov 202119:08 1 komentar
N1

Kad sistem zakaže stradaju nedužni, nažalost i djeca. Devetodogodišnji dječak sinoć je ubijen u Foči. Ubica , duševni bolesnik Borivoje Tešović, nakon višesatne policijske akcije hapšenja je likvidiran. I dok se koplja odgovornosti lome preko sistema i nadležnosti, jedno je sasvim izvijesno - nevini dječiji život naprasno je prekinut. Povodom tragične smrti Luke Marića u Foči je sutra dan žalosti.

Zavait, na prvi pogled reklo bi se idilično selo, no daleko od idile sa obrisima strave i užasa posljednja su dešavanja na ovom lokalitetu. Devetogodišnjeg dječaka, pucajući nasumice ubio je Borivoje Tešović, duševni bolesnik, kažu njegovi susjedi.

“Jučer ujutro je postao agresivan. Vrištao je ovuda i tu negdje je opazio vozača koji je vozio dijete i dijete ubio. Imao je pušku i punu torbu bombi”, objašnjava nam mještanin Rajko Dujić.

Na pitanje odakle mu oružje, Dujić kaže “našlo se od rata”.

Tešovića su krajem prošle sedmice napustila djeca, tvrde njegovi susjedi. Dodaju, nasilno ponašanje uočili su i članovi njegove porodice.

Mještani ovog sela, koji nisu htjeli sati pred kamere N1, ističu kako je na ovom lokalitetu cijelu noć trajao uviđaj, a iz policije poručuju da se nakon uviđaja nastavljaju istražne radnje.

“Prilikom lišenja slobode osumnjičenog lica inicijala B.T. zbog krivičnog djela teškog ubistva na štetu maloljetnika, pružio je aktivni otpor prijetnjom aktiviranja ručne bombe prema pripadnicima žandarmerije koji su ga upotrebom vatrenog oružja lišili života”, rečeno je iz Policijske uprave Foča.

Da li je istog dana Tešović naoružan hodao po Foči, je li se sve moglo predvidjeti shodno njegovom psihičkom stanju, gdje je sistem zakazao – sve su ovo pitanja bez odgovora nadležnih .

“Ovo što sam mogao, to sam vam dao, znači mi posjedujemo sve te informacije ali bih vas zamolio da se obratite Okružnom javnom tužilaštu Trebinje”, rečeno nam je iz lokalne policijske uprave.

Iz Okružnog javnog tužilaštva Trebinje odgovaraju: “Borivoje nikada nije prijavljivan za krivična djela, postoje saznanja o psihijatrijskom liječenju”.

Mnogo više, čini se, znaju stanovnici ovog grada.

“Taj čovjek je bio neuračunljiv stvarno. I njegov otac isto je to uradio svom prvom rođaku. Prije 20 godina ubio je svog rođaka. Trebala je policija prije reagovati”, govore nam.

“Ja sam ga poznavala. Po meni je stvarno društvo krivo što ga nije negdje smjestilo”, mišljenje je poznanice dječakovog ubice.

“Zakazali su. Treba to maknuti s ulice. Sutra možete biti vi, mogu biti ja . Otkud mi znamo je li on normalan ili nije”, rekla nam je zabrinuta mještanka.

“Bio je duševni bolesnik, odavno, otac mu isto takav bio. Saučešće porodici i šta ću drugo”, naveli su nam građani, između ostalog.

Saučešće su izrazili i školski drugari ubijenog dječaka. Tuga, bol i nevjerica na licu direktorice škole Jelene Čančar.

“Niko u ovoj školi, a vjerujem ni u ovom gradu ne pamti da se desila ovakva tragedija i da se na ovakav način dječiji život izgubi. Nemam prosto riječi kojima bih izrazila ovakvo nešto i prosto bih uputila apel da se učini sve da se nikada više ne ponovi nijednom gradu, nijednoj školi”, rekla je Jelena Čančar, direktorica OŠ Sveti Sava.

U sistemu bez sistema ponovit će se sigurno, kažu građani Foče. Stav smo tražili i od prvog čovjeka Opštine Foča, ali bezusjepješno, nije se javljao na naše pozive. Bez odgovora i na pitanje kako je liječeni bolesnik završio na ulici, čija su odgovornost i ko ih nadzire. Sistem bez sistema kažu mještani. ali najviše bez konkretnih odgovora.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare