Sutra u Novom danu: Odluka i život u domovima za starije i nemoćne osobe

Vijesti 24. maj 202220:30 0 komentara
N1

Centralna tema Novog dana je odluka i život u domovima za starije i nemoćne osobe.

Koliko teško donosimo odluku za smještanje roditelja u domove? Kakav je stav društva, a kakav religijskih zajednica? Zašto stariji u BiH govore da neće da budu teret djeci? Koliko su nam skromni smještajni kapaciteti u odnosu na potrebe? Gdje se smještaju dementne osobe? Znamo li se brinuti u svom domu o nemoćnima, brinuti se o nepokretnom bolesniku – pitanja su na koje tražimo odgovore od Ljiljane Marjanović, psihologa u JU Gerontološkom centru Banja Luka, Zijada Memiševića, penzioniranog socijalnog radnika koji je čitav život radio sa starim i nemoćnim osobama, Sanelu Đešević, stručnu saradnicu za edukaciju u Gerontološkom centru u Sarajevu i Darija Novalića, novinara čija je majka smještena u domu.

Prvi slučaj majmunskih boginja evidentiran je u Sloveniji. Prema epidemiolozima ovo oboljenje ne bi trebalo izazvati epidemiju jer se širi fizičkim kontaktom, ali se slučajevi strogo kontroliraju, izoliraju i prate. Sanjin Musa, voditelj Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH, gost je “Novog dana”, a sa njim ćemo razgovarati i o drugim oboljenjima i prevenciji poput Lajmske koju prenose zaraženi krpelji. Epidemiolog donosi i presijek stanja sa Covidom 19 i najnovijim informacijama o revakcinaciji.

Koliko su česti ujedi krpelja u proljeće, kako ih ukloniti i kako prevenirati eventualne bolesti čiji znaju biti prijenosnici razgovaramo sa dr. Amelom Ramadani – Pođo u Hitnoj pomoći u Sarajevu.

Pratimo i obilježavanje 27. godišnjice masakra na Tuzlanskoj kapiji na kojoj je ubijena 71 osoba, a ranjeno više od 140 prosječne dobi od 23 godine.

Iz Tuzle nam dolazi i Jasna Jašarević, izvršna direktorica Fondacije tuzlanske zajednice koja priprema Filantropsko veče sa Mayom Sar i Nerminom Puškarom.

Na 25. maj Dan mladosti jedna od tema su mladi i antifašizam u borbi protiv starih, ali i novih fašističkih ideologija.

Esmir Milavić priprema najnovije vijesti iz svijeta, a Haris Mrkonja sportske sadržaje emisije.

Novi dan gledajte od 8 do 11 sati.

S vama Sanela Dujković.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!