Sutra u Sarajevu revakcinacija Pfizerom

Vijesti 28. jun 202115:01 > 15:05 2 komentara
Faruk Zametica/N1

Revakcinacija građana u Kantonu Sarajevo koji su ispred ulaza Zetre vraćeni 22. juna jer nije bilo doza vakcine protiv koronavirusa, ali i svih onih koji su došli na red, nastavit će se sutra, potvrđeno je za N1.

Ademir Spahić, koordinator svih aktivnosti između javnih zdravstvenih ustanova u KS, kazao nam je da će se revakcinacija obaviti Pfizerovom vakcinom i to svih onih građana čiji je red da prime drugu dozu bio prošle srijede.

“Jutros smo imali operativni sastanak na kojaem su prisustvovali predstavnici Zavod za javno zdravstvo KS, iz MedIT-a informatičke kuće, a iz Zavoda zdravstvenog osiguranja KS niko nije bio prisutan. Inače i ne dolaze na te sastanke iako bi trebali, ali dolaze umjesto njih predstavnici MedIT-a tako da smo se usaglasili da pacijenti koji su se trebali revakcinisati 22. juna to urade sutra”, naveo je Spahić.

3.000 doza Sinovaca od naredne sedmice u Zetri

Istakao je da će više od 3.000 doza vakcine Sinovac koja je prošle sedmice stigla iz Malezije, biti na raspolaganju za nastavak vakcinacije koja će biti u srijedu.

“Informatička kuća je dobila instrukcije da pozove preko 1.500 naših sugrađana, a ove ostale doze su ostavljene za revakcinaciju. Kada je riječ o vakcinaciji u srijedu, uradit ćemo reviziju svih građana koji su se prijavili, a nisu pozvani na vakcinaciju te će se osim toga ona odvijati za građane starosne kategorije koju Zavod za javno zdravstvo KS objavi”, dodao je.

O nedostatku vakcina

Upitali smo Spahića kako je došlo do toga da nije bilo dovoljno doza za revakcinaciju?

“Došlo je do nesporazuma između Zavoda zdravstvenog osiguranja KS i firme koja radi informatizaciju s obzirom na to da su i oni u ovom timu za vakcinaciju jasno su znali da vakcine neće doći. Oni su konstatovali da im je trebalo biti rečeno da neće doći vakcine, međutim, to mi je nejasnoda nekome moramo nešto naglašavati o procesu u kojem su i sami upoznati. Tako da je zbog toga došlo do nesporazuma pa je tako našim građanima osoblje na Zetri moralo reći da će vakcine kasniti”, poručio je Spahić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare