Sva (ne)djela Sarajlić i Tadić

Vijesti 11. apr 202217:45 > 18:56 1 komentar
N1

Sjedinjene Američke Države (SAD) su danas uvele sankcije Asimu Sarajliću, članu SDA i delegatu u Domu naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine, kao i Gordani Tadić, bivšoj glavnoj tužiteljici Tužilaštva BiH, a sve zbog toga što su bili umiješani u koruptivne aktivnosti.

Naime, Semir Efendić, tadašnji član SDA, a sadašnji predsjednik Stranke za BiH i načelnik Općine Novi Grad Sarajevo u februaru 2020. godine objavio je sporni snimak u kome je navedeno kako je Sarajlić  obećavao supruzi stranačkog kolege posao u zamjenu za glasanje za predsjednika Kantonalnog odbora SDA Sarajevo.

Akteri snimka kojeg je Efendić objavio su Asim Sarajlić, tadašnji potpredsjednik SDA i predsjednik Kadrovske komisije ove stranke, Sabahudin Delalić, Muhamed Šehović i još jedan delegat stranke koji nije imenovan.

Kako se čuje na snimku, oni su u zamjenu za glasove Efendićevog protukandidata Fikreta Prevljaka, koji je i izabran za predsjednika Kantonalnog odbora (KO SDA), nudili posao supruzi jednom od delegata u državnoj službi, pozivajući se na “dobre veze” sa budućim ministrima u Vladi KS.

Tada se glasalo između Fikreta Prevljaka i Semira Efendića, pa se tako lobiralo za izbor Prevljaka na poziciju predsjednika KO SDA.

To je Efendić otkrio pa nakon odlučio i objelodaniti ovu aferu.

Podsjetimo i to da je optužnica za aferu “Asim” potvrđena krajem 2021. godine protiv Sarajlića, Sabahudina Delalića i Muhameda Šehovića zbog krivičnog djela davanje dara i drugih oblika koristi.

Potvrđena optužnica protiv Asima Sarajlića i ostalih

Prema optužnici, oni se terete da su od 20. do 25. februara 2020. prije zakazanih unutarstranačkih izbora SDA za predsjednika Kantonalnog odbora SDA Sarajevo na kojima su predloženi kandidati bili Semir Efendić, načelnik Novog Grada Sarajevu, te Fikret Prevljak, posredstvom Muhameda Šehovića ugovorili sastanak sa delegatom Velidom Tvrtkovićem.

POVEZANE VIJESTI

Gordana Tadić je u oktobru 2021. godine smijenjena sa pozicije glavne tužiteljice Tužilaštva BiH zbog zanemarivanja obaveze i naloga Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) da se predmeti Tužilaštva raspoređuju u rad tužiocima putem automatskog sistema raspodjele (TCMS) u periodu njenog mandata.

Gordana Tadić smijenjena s mjesta glavne tužiteljice Tužilaštva BiH

Ona se teretila i za ponašanje u Tužilaštvu ili izvan njega, ali je Ured disciplinskog tužioca (UDT) na pripremnom ročištu odustao od ove optužbe.

Na čelu Tužilaštva BiH je od 2016. godine. Prvo je bila v.d., a zvanično na funkciju glavne državne tužiteljice je izabrana 2019. godine.

U javnosti je također dospio snimak razgovora između Tadić, njene zamjenice i Osmana Mehmedagića, direktora Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) u kojem se, između ostalog, govorilo i o procesuiranju predmeta organizovanog kriminala i korupcije.

Važno je istaći i to da je i Mehmedagić nedavno privođen u Tužilaštvo BiH zbog afere “Diploma” za koju je Tužilaštvo tvrdilo da nije na zakonit način došao do visokoškolske spreme na Američkom univerzitetu u Sarajevu.

Sumnjičio se i za pranje novca prilikom kupovine dvije kuće u Sarajevu.

Tužilaštvo BiH je vršilo različite provjere te podizalo optužnice protiv Mehmedagića, a u pojedinima je on i pravosnažno oslobođen. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare