“Svaki dogovor je bolan, ali budite svjesni kakva je bol ako se ne dogovorite”

Vijesti 30. jan 202215:11 > 15:23 6 komentara
N1

Lider Naroda i Pravde Elmedin Konaković kazao je da u Neumu nije postignut nikakav dogovor ili rezultat, ali da su učesnici kazali kako je ovo do sada bio najkonkretniji sastanak ikada u kojima se vide razlike u političkim ambicijama i kako bi to sve trebalo rezultirati izmjenama Ustava, izborenog zakona i drugih propisa.

“Pod pritiskom aktuelne situacije u BiH, odlaska mladih i stanja u FBiH, lideri su svjesni da se moraju nešto dogovoriti. Mislim da će, nakon što im se ohlade glave za dva-tri dana biti spremni za svoj konačni stav. Mislim da dogovor nije nemoguć, ali nisam veliki optimista”, rekao je Koanković.

Istakao je kako su međunarodni predstavnici korektno vodili proces, da nisu zauzimali ničiju stranu te da su predlagali konkretna rješenja koja “jednako bole i jednako donose sve strane”.

“Drago mi je što smo došli u Neum i iznijeli svoje stavove. Jedan do međunarodnih aktera je rekao da je svaki dogovor bolan, ali budite svjesni kakva je bol ako se ništa ne dogovorite. HDZ se čvrsto drži svojih zahtjeva. Mi ih razumijemo, ali se mora tu pokazati kompromis da se relaksira taj prostor za građansko da se kandidat iz Sarajeva koji nije Bošnjak i Hrvat može kandidovati za člana Predsjedništava, tako i u RS. Svi su iskazali spremnost da se te stvari riješe. ali modelima očigledno nismo zadovoljni”, rekao je Konaković.

Naveo je kako su na tragu rješenja  da se da mogućnost svakom građaninu BiH da se kandiduje za člana Predsjedništva.

“Nemoguće je preko noći napraviti građansko uređenje. Za to trebamo dobiti saglasnost Dodika i Čovića. Potrebno je naći mjeru u etničkom i građanskom”, rekao je Konaković.

Naveo je i to kako sumnja da može doći do blokade izbora jer imaju čvrste izjave svih međunarodnih predstavnika da izbori moraju biti održani.

“Bilo bi gore od neodržavanja da jedna ili dva naroda bojkotuju izbore”, poručio je Konaković.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare