“Svaki silazak u jamu prati strah, u mojoj smjeni poginula tri, četiri rudara”

Vijesti 15. jan 202119:41 > 21:35 0 komentara

Porezna uprava Federacije BiH odblokirat će račune rudnika Breza i Zenica najkasnije do 20. januara. Dogovor je postignut danas između Vlade Federacije i JP Elektroprivreda BiH, a početkom naredne sedmice bit će isplaćene plate u oba rudnika. Nakon toga steći će se uslovi i za otkazivanje štrajka zakazanog za 22. januar. Istovremeno Vlada očekuje pokretanje procesa rekonstrukcije Elektroprivrede i rudnika, a rudari poboljšanje trenutnih uslova rada.

Nakon nesreće strah je zavladao među rudarima u Brezi. Ipak, kako bi osigurali egzistenciju sebi i svojoj porodici silaze u jamu duboku 275 metara. Tridesetogodišnjak Almin Bibić već sedam godina radi u rudniku .

“Pa strah je, mene lično je strah, ali zaboravi se brzo To je najveći problem što se brzo zaboravljaju ovdje ovakve tragedije. Za tri dana neće niko pričati, jer ja sam na mojoj ličnoj smjeni doživio tri, četiri smrti – tragedije”, priča Bibić.

47 godišnjak Edin Šabić puni 23 godine staža. U svom domaćinstvu, koje broji troje maloljetne djece i suprugu, jedini je zaposleni član.

“I nisu neke plate kad shvatiš da jedan rudar koji silazi u okno ima 700 maraka platu, zaradi hiljadu, kad odbiješ 300 maraka toplog obroka ostaje 700 maraka”, ističe Šabić.

On ima još jednog sina koji je oženjen i uprkos svim očevim molbama da ne radi u rudniku ipak nije poslušao. Nakon samo 12 dana rada napustio je rudnik jer nije mogao izdržati.

“Za 23 godine sve isto, guli, tegli, nema… Ovo treba država, Vlada da riješi. Evo nek dođe iz Vlade, neka siđe samo dva dana da vidi kako je biti osam sati u crnoj zemlji, ne bi nikad više došao“, poručuje Šabić.

“Teški su uslovi, pogotovo na pogonu Sretno mehanizacija je nula bodova, na pogonu Kamenica i ima neke mehanizacije, ali ovdje kod nas je rad prije od 100 godina kopanje krampom, lopatom”, dodaje Bibić.

Određenih investicija je bilo, ističu u Upravi rudnika, bez njih stanje bi bilo daleko teže.

“Ono što sigurno treba jeste da se nastavi daljnje ulaganje u rudnike, jer je čelo praktično pred istekom garantnog roka i zbog toga se mora ulagati u tu opremu”, zaključuje Mirza Omerhodžić, tehnički direktor RMU Breza.

Žila kucavica je oduvijek bio rudnik, ističu anketirani građani. Lokalne vlasti predložit će da 14. januar bude danom sjećanja na sve rudare koji su stradali u rudniku. U gradu Alije Sirotanovića, svi dišu jednim plućima.

“Sin mi radi u rudniku, katastrofa. (Jeste li strahovali jutros kada je krenuo na posao?) Jesam uvijek strahujem, uvijek svaki negov odlazak je katastrofa, a dolazak radost”.

“Nesreća je totalna, rudnik po starim sistemom radi, moj je otac radio, njegov amidža je Alija Sirotanović”.

“U Prhinje se išlo, ispod Prhinja se vadio ugalj i dovlačio, a sad ne znam dokle idu i koliko”.

275 metara ispod zemlje svakoga dana idu Almin i Edin zajedno sa svojim komoratima. To je hljeb sa sedam kora. Te kore nikada nisu bile deblje.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!