Sve ide na Ustavni sud RS: Nije bilo saglasnosti o odluci visokog predstavnika

Vijesti 20. aug 202119:08 0 komentara
N1

Nije bilo saglasnosti o vetu Bošnjaka na sjednici zajedničke komisije Narodne skupštine i Vijeća naroda Republike Srpske. Zbog svega će Zakon o neprimjenjivanju odluke visokog predstavnika i Zakon o dopuni Krivičnog zakonika Republike Srpske, pred entitetski Ustavni sud. A pred Tužilaštvo i to državno bi trebao član Predsjedništva Milorad Dodik, koji je potvrdio da mu je stigao poziv na saslušanje zbog, kako kaže “navodnog negiranja genocida”.

Bez rasprave, bez pokušaja kompromisa, bez usaglašavanja, zakoni sa Posebne sjednice NSRS od 30. jula poslati su Ustavnom sudu RS.

Nije bilo ni pokušaja da se usaglasimo, jer nismo imali diskusiju ni po jednoj ni po drugoj tački dnevnog reda. Ovdje je bilo nemoguće približiti naše stavove“, istakao je Senad Bratić, poslanik u NSRS.

Osam ukupno delegata je bilo, dva Bošnjaka protiv, ovih 6 za. Rezultat je takav da nema usaglašavanja i sve ide na Ustavni sud RS“, kazala je Nada Tešanović, predsjedavajuća Vijeća naroda.

Zakonom o neprimjenjivanju odluke Visokog predstavnika, NSRS je izašla iz svojih okvira, smatraju u klubu Bošnjaka. Bratić dodaje. Skupština je pala na ispitu.
Srbi pak kategorički tvrde da je na završnom ispitu pao bivši visoki predstavnik Valentin Incko.

Prazne skupštinske klupe, hodnici, parkinzi institucija znače da je rad na pauzi… Jer svi su na godišnjim odmorima. Uprkos tome na odmor, ili pauzu, ipak nikako da ode politička kriza.

Koja bi se mogla nastaviti i to u pravosuđu. Nakon odluke bivšeg visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka, o dopuni Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine kojima se zabranjuje i zakonom kažnjava negiranje genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina, u Tužilaštvu Bosne i Hercegovine do danas je zaprimljeno 29 prijava, među kojima i prijave protiv Milorada Dodika, saopštavaju.

Ja mislim da sam čovjek sa najviše prijava. Svaki dan mi stiže nešto. Neki dan je došlo da se provjeri moja izjava iz prošle godine da sam rekao da škola neće početi 28. nego 2. To je nekoga uvrijedilo i sada ja treba da hodam da dajem izjave. Danas je iz Tužilaštva došlo da me saslušaju u vezi sa mojom pričom o navodnom negiranju genocida“, izjavio je Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH.

Srbi nisu podanici, ne žele imati strance koji donose zakone, ističe Dodik.

Mi Srbi nećemo prihvatiti takvoga lika u svojstvu Visokog predstavnika. Možda se i možemo negdje naći, popiti neku kafu, ali samo kao sa bivšim ministrom poljoprivrede Njemačke koji je nešto obećao da će učiniti za BiH pa nije . Ako Savjet bezbijednosti kaže da je taj i taj Visoki predstavnik, onda ćemo mi sarađivati. Dok god to tako ne bude to bi bilo isto kao da ti iz Al Jazeere dođeš, digneš ruku i kažeš ja sam visoki predstavnik i donosim zakone. U čemu je razlika, što je on Nijemac, a ti nisi?“.

Priče o blokadi institucija, više nisu isključne. Sve glasnije se čuje da se u slučaju humanitarnih potreba i spasavanja ljudskih života i imovine reaguje. Vlast i dalje tiho otvorena za koncentracionu vladu srpskog jedinstva. No, kritičari takve ideje, poput Nebojše Vukanovića, podsjećaju na slične priče od prije 6 godina. Sastanka sa patrijarhom Porfirijem prije dva dana sjećaju se svi, a da li su zaboravili onaj iz 2015. u Bijeljini sa Irinijeom, uoči kojeg se ovako govorilo:

Znate da razni medijatori pokušavaju da nađu neko rešenje oko takozvanog jedinstva. Možete misliti da neko prihvati da vas po treći put zmija ujede ispod istog kamena…“, izjavio je Mladen Bosić, bivši predsjednik SDS u novembru 2015.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!