Sve izvjesnije – nema izbora 2022. godine bez izbornih reformi?

Vijesti 15. jun 202118:46 > 19:25 0 komentara
N1

Potrebe izmjena Izbornog zakona kao preduslova za održavanje izbore 2022. godine se različito tumače u Bosni i Hercegovini. Koriste se za ucjenjivanje i političke udarce ispod pojasa. Kako se približava izborna godina sve se više manipuliše, verbalno ratuje, ali i traži pomoć Velikog brata iz zapadnog susjedstva. Međunarodne diplomate, uobičajeno javno šalju indirektne poruke, tajno direktne.

Iz Delegacije Evropske unije i Kancelarije specijalnog predstavnika EU u Bosni i Hercegovini, Johhana Sattlera za N1 je saopšteno kako su u više navrata naglasili da 2021. kao neizborna godina predstavlja jedinstvenu priliku za provođenje prijeko potrebnih ustavnih i izbornih reformi.

Vezane vijesti

“Ovaj reformski proces potreban je kako bi se obezbijedila jednakost i nediskriminacija svih građana u BiH, uz potpunu provedbu sudske prakse Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić-Finci, kao i da bi se uklonili nedostaci u izbornom procesu primjenom preporuka OSCE/ODIHR-a i GRECO-a Vijeća Evrope, te relevantnih mišljenja Venecijanske komisije”, saopšteno je za N1 iz EUSR-a.

Prethodnih dana, pred samit NATO-a, koji suštinski nema dodirnih tačaka sa ustavom te izbornim reformama jedne države, koja niti je članica NATO-a, niti je blizu tom članstvu, predsjednik države članice NATO saveza, Hrvatske, postavljao je ultimatum. ‘Dejtonski sporazum, izborne reforme, konstitutivnost’ riječi su koje je morala sadržavati deklaracija NATO saveza. I tako i bi. Samo bez konstitutivnosti.

Komšić zadovoljan

Obezbjedio je to predsjednik Hrvatske, Zoran Milanović kao ‘Bigfoot’ .

Zadovoljan je bio i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Željko Komšić, koji je jedino reagovao na Milanovićevo uslovljavanje.

“Što se tiče uvrštavanja Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH, podrška tome je očekivana, konstantna i nije nikakva novost. Neki su očekivali uvrštavanje tzv. legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda, ali do toga nije došlo jer bi to bilo u suprotnosti temeljenim vrijednostima NATO saveza. Kada je riječ o izbornoj reformi, jasno je da se ona mora provesti isključivo u skladu sa presudama Evropskog suda za ljudska prava, koje vrlo eksplicitno nalažu odbacivanje konstitutivnosti”, saopštio je Komšić nakon objave deklaracije NATO-a.

Eksluzivno za N1 stav EUSR-a i člana Predsjedništva BiH o izbornim reformama je komentarisao sudac Evropskog suda za ljdska prava u Strasbourgu, Faris Vehabović.

“Ukoliko uporedimo prve dvije izjave, one su u velikoj mjeri, ako ne u potpunosti komplementarne. Obje izjave se zasnivaju na potrebi da se u Bosni i Hercegovini izmijeni Ustav i Izborni zakon u skladu sa presudama Evropskog suda za ljudska prava. U izjavi EUSR-a jedino nedostaje oznaka množine, kada se govori o presudama, jer je presuda Sejdić/Finci samo prva u nizu, nakon čega su slijedile i ostale koje su u dobroj mjeri potpuno razotkrile razmjere diskriminacije koju generiraju sporne odredbe Ustava i Izbornog zakona”, izjavio je sudac Vehabović za N1.

‘Prijeko potrebne reforme’ – izborne, političke, ekonomske

Deklaracija NATO, u jednom dijelu i stavci 67, spominje Bosu i Hercegovinu. Još jednom poziva političke lidere u BiH na sve ono što ne rade.
Konstruktivno surađuju u smislu euroatlatnskih integracija za dobrobit svih u državi uz provođenje “prijeko potrebnih reformi” – uključujući političke, izborne, ekonomske i odbrambene – bez prejudiciranja odluke o budućem članstvu !

Iz EUSR-a to preciziraju.

“U vezi sa Opštim izborima 2022. godine, naša očekivanju su da se trebaju provesti u skladu sa unaprjeđenim ustavnim i izbornim okvirom”, jasno su saopštili za N1 iz Delegacije Evropske unije u BiH.

Izborne promjene, ali kakve?

Faris Vehabobić kaže da u ovom momentu i sa ovakvim tekstom presuda Evropskog suda za ljudska prava, potpuno je deplasirano da se u fokus promjena Ustava i Izbornog zakona, ponovno stave pojmovi koji su i doveli do presuda Evropskog suda sa ovakvim tumačenjem, a to su pojmovi konstitutivnosti, etničke pripadnosti, etničkog ili “legitimnog” predstavljanja.

“Naravno, ne treba biti naivan i misliti da stvari mogu tek tako da se promijene. Biti će neophodno naći odgovor na evidentne strahove i nepovjerenje koje vlada u bh. društvu među etničkim grupama, a rješenje za te strahove je moguće naći kroz mehanizam zaštite onoga što zaista jeste vitalni interes kolektiviteta, a to su, između ostalih, pitanja religije, edukacije, kulturnih prava, jezika i tako dalje. Ali ni u kom slučaju da se svako pitanje može proglasiti i etničkim, kao što je to sada slučaj, jer onda opet imamo stari sistem koji ne služi zajednici već pojedincima koji se predstavljaju kao etničke vođe” – zaključuje za N1 sudac Evropskog suda za ljudska prava, Faris Vehabović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!