“Sve je manje državnosti, BiH kroz krizu trebaju provesti mladi i odvažni ljudi”

Vijesti 25. nov 202121:14 > 21:44 0 komentara
N1

Pojam domovine određen je njenim ljudima i njihovim identitetima. Da li su saglasni s takvom deficijom ljubavi prema zemlji razgovarali smo u Večernjem studiju povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine sa Brankom Češljićem, aktivistom i političarom iz Kraljeve Sutjeske, Vesnu Andree-Zaimović, medijsku djelatnicu i prof.dr. Farisa Gavrankapetanovića, direktora Bošnjačkog instituta- Fondaciije Adil Zulfikarpašić.

Češljić je spomenuo rudare koji se ovih dana intenzivno bore za svoja prava navodeći da je to najčestitiji hljeb ikada zarađen. Shodno tome, dodao je da danas jeste Dan državnosti, ali da je sve manje državnosti.

“Nije meni državnost kada ja imam te neke čvrste granice za koje se zaklinjemo i za koje ćemo poginuti zbog ovih budala na vlasti. Meni je državnost kada ja mogu u svojoj zemlji od svog rada živjeti”, naveo je Češljić.

Andree-Zaimović je povodom ovog dana naglasila da imamo lijepu, ali veoma tužnu i očajnu zemlju.

“Imamo ljude koji misle za sebe da su jedna od najtolerantnijih nacija, a isto tako i jedna od najtolerantnijih zemalja na svijetu, a ispoljavaju mržnju i isključivost na svakom koraku i to je jedan paradoks u koji smo mi dovedeni nakon rata 90-tih. Ne znam kako se to nama uopće desilo, da li zbog nedostatka tog jednog sveopćeg kritičkog promišljanja stvarnosti u kojoj mi živimo. Kada govorimo o stvarnosti ne mislim samo na ovu našu divnu zemlju BiH koju neki volimo racionalno, a neki iracionalno. Ja govorim o cjelokupnoj planeti i jednoj globalnoj zajednici koja je ušla u jedno potpuno novo vrijeme i zakonitosti i stihija tog novog vremena se ispoljavaju i na naš odnos prema BiH i prema onome što neko zove domovina, neko država, a neko zemlja”, naglasila je.

Kako kaže, vrlo često razmišljamo o konceptu patriotizma na različite načine.

“Vrlo često mi prisustvujemo ispoljavanjima patriotizma koji nemaju zapravo nikakvo uporište jer moje mišljenje i životno načelo zapravo je da patriotizam mora krenuti od jedne izgrađene i svakodnevno provođene građanske svijesti koja je prvenstveno tolerantna i dobra prema užem, ali i širem okruženju. Ukoliko vi nemate izgrađenu tu građansku svijest i otvorenost, to jedno elementarno poštenje, elementarna etička načela prema svemu što vas okružuje, vi onda ne možete govoriti o sebi kao patriotama”, smatra Andree-Zaimović.

Gavrankapetanović je naveo da smo trenutno u vremenu krize i da za one koji znaju njome upravljati ovo može biti jedna šansa.

“Međutim, mi nemamo kod onih što odlučuju pravi odgovor i to je taj problem kada se i kriza produbljuje. Naravno, ovdje su potrebni sposobni, hrabri, odlučni, odvažni i mladi ljudi koji mogu provesti ovu zemlju u ovom trenutku kroz ovu krizu koja je prisutna u Sarajevu i kroz ustavotvornu krizu koju sada imamo posmatrajući cijelu teritoriju Bosne i Hercegovine”, poručio je Gavrankapetanović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!