“Sve počinje izborom”: Pitali smo građane da li će izaći na glasanje (VIDEO)

Vijesti 28. sep 202213:59 1 komentar
F.Z./N1

“Sve počinje izborom” je slogan koji se koristi u kampanji koju je, povodom Opštih izbora 2022. pokrenula Evropska unija.

Cilj je ohrabriti i motivisati građane BiH da iskoriste svoje demokratsko pravo izlaskom i glasanjem na izborima.

Kampanji se pridružilo i mnogo poznatih ljudi i ambasadora u BiH, rekao je Šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler.

“Svakog dana pravimo različite izbore, ali ovaj izbor je mnogo važan u usmjeravanju pravca zemlje u naredne četiri godine. Zašto EU učestvuje jedan je razlog. BiH je predala zahtjev za članstvo u EU, a od ključnih 14 prioriteta na tom putu, prvi je demokratija i uvođenje većeg učešća građana. Do sada je njihovo učešće bilo ni previše loše ni previše dobro zato i jesam ovdje da to stanje unaprijedim”, kaže Sattler.

F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1

U ovoj državi, nastavlja, nije lako napraviti pravi izbor jer postoji razočarenje građana radom političara, a argumenti su uvijek isti. No, za izbor se mogu pripremiti i uz alate poput glasometra koji im može pomoći u tome da saznaju koliko su kompatibilni sa onima za koje glasaju.

U ovoj kampanji fokus je na mladima koji treba da budu najjača karika u procesu biranja vlasti. Poziv ovoj populaciji uputila je i mlada ambasadorica EU Nejra Gurbeta.

“Izađimo i izaberimo jer imamo koga, iako nam se ponekad čini drugačije. To je samo minuta našeg vremena koja može da odluči tok našeg života”, kaže Gurbeta.

Pored mladih fokus kampanje je i na većem učešću žena čije dosadašnje političko predstavlje nije na zavidnom nivou. Posebno ne na opštinskom nivou.

“Ne možemo predvidjeti rezultate izbora, a posebno ne onda kada na njima ne učestvujemo. Na pravo na izbor gledam kao na obavezu, ali i privilegiju, iz feminističke pozicije zbog činjenice da žene dugo nisu imale pravo glasa”, zaključuje novinarka i aktivistkinja Kristina Ljevak.

Krajnje je vrijeme da BiH ubrza svoj put ka kandidatskom statusu, zaključili su predstavnici kampanje, konstatujući da napredak jeste bio jako spor, ali da su i napravljeni određeni pomaci.

Pitali smo građane Sarajeva da li će izaći da obave građansku dužnost, ali i to da li su zadovoljni obavljenim u prethodne četiri godine. Njihove odgovore pogledajte u videu ispod.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare