Sve se može kad se hoće: Folklor i inkluzija u Tuzli

Vijesti 05. nov 202217:44 0 komentara

Imamo i sjajnih primjera u BiH, kako se prihvata različitost i poštuje drugi i drugačiji. Primjer je folklorni ansambl „ Panonija“ iz Tuzle, koji pokazuje kako se primjenjuje inkluzija. Bili smo na jednoj njihovoj probi i vidjeli kako možemo sve, samo ako hoćemo.

Ajdin ima 16 godina i Downov sindrom, a folklor igra od početka osnovne škole. U Folklorni ansambl „Panonija“ Tuzla je došao prije tri godine i uz nesebičnu pomoć voditelja folklora Edvina i Arijane Sadiković, postigao veliki napredak.

“Odličan je folklor. Učimo koregrafije sa trenerom Edom. Na nastupe nosimo te nošnje i u nošnjama igramo”, kaže  Ajdin Husić, član FA „Panonija“ Tuzla.

“Mi se trudimo da uskladimo sve njegove školske obaveze i ono što on radi naspram njegovih mogućnost, ali probe i društvo su nešto…Uklopio se jako lijepo, jako dobro je prihvaćen od svih njegovih drugara u društvu”, kaže Jasminka Husić, majka.

“To je dijete koje toliko voli folklor, putuje sa nama na sve destinacije, veselo dijete. On zna redoslijed svake koreografije. Ne moram uopšte zvati Edu, dovoljno je da pitam Ajdina šta ide sljedeće, on sve zna. Toliko to voli. Vjerujem da je njemu socijalizacija sa ovom našom djecom predstavlja veliki plus i hvala njegovim roditeljima što su nas odabrali, a mi smo ga u svoje okrilje, prihvatili od svega srca”, mišljenja je Arijana Sadiković, predsjednica FA „Panonija“ Tuzla.

Na probama i nastupima, ostali svesredno pomažu Ajdinu.

“Ajdin je jako pametno dijete, on vrlo dobro zna kada treba igrati, kada treba stati, kada treba prestati, kada se treba skloniti da mi možemo dalje igrati”, kaže Zlatan Sadiković, član FA „Panonija“ Tuzla.

“On je osvježenje čitavom ansamblu. Svi se trudimo da se on uklopi, svi se slažemo s njim, volimo kada nam se pridruži na putovanjima. On je uvijek iznenađenje za publiku”, ističe Asja Sprečić, članica FA „Panonija“ Tuzla.

Publika ostaje oduševljena i fantastičnim igrama, šarenim nošnjama i razigranim ansamblom koji plijeni pažnju mladošću, ljepotom i veseljem i izvodi preko 50 igara na malo drugačiji način.

“Velika je čast predstavljati se u granicama BiH, a tako i izvan granica BiH, svoj ansambl i boje svoje domovine”, kaće  Asja Sprečić, članica FA „Panonija“ Tuzla.

“Ljepota folklora je u druženju, tradiciji, običajima, našim putovanjima. Jednostavno smo Edo i ja sa tim generacijama, kako su ta djeca rasla,a sazrijevali zajedno sa njima”, kaže  Arijana Sadiković, predsjednica FA „Panonija“ Tuzla.

Za članove je ansaml druga kuća čija su vrata otvorena za sve koji žele igrati i živjeti folklor.

“Nama folklor ide kroz krv i mi smo svi jedna velika porodica. Svi se dobro poznajemo, razumijemo, svi dobro igramo”, govori Ton Zlatan Sadiković, član FA „Panonija“ Tuzla.

Ajdin Husić, član FA „Panonija“ Tuzla kaže:

“Da se svi prijave na folklori da igraju, druže, putuju i hvala puno.”

Kroz Panoniju do sada je prošlo oko 1.000 članova, a trenutno ih ima 150. Dio te priče su i članovi Centra za djecu sa višestrukim smetnjama „Koraci nade“ koji će biti gosti na koncertu povodom 26 godina postojanja ansambla. Kroz igru i pjesmu, svi zajedno pokazuju da možemo biti zdravije društvo i bolji ljudi.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad 

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!