Sve se više tumače izmjene Ustava FBiH i Izbornog zakona, gotovo niko zadovoljan

Vijesti 20. okt 202219:42 0 komentara

Dok se čeka početak formiranja neke nove vlasti, sve je veći broj tumačenja izmjena Ustava FBiH i Izbornog zakona BiH. Gotovo da nitko nije zadovoljan, ako je suditi prema prvim reakcijama. A, više od dva tjedna jedno od glavnih pitanja je i kako je došlo do odluke visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta.

S malo riječi puno toga rečeno. Gabriel Escobar podržava potez Schmidta i negira tezu da doprinosi segregaciji.

“Malo je komplikovanije od toga. Još postoje neke strukture u okviru Dejtona, ali i Ustava BiH koje generiraju podjele vlasti između konstitutivnih naroda i Ostalih. I on je unutar takvog limitiranog prostora izveo svoju akciju“, naveo je Gabriel Escobara, specijalni izaslanik Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan.

Koliko je prostor limitiran najbolje zna Azra Zornić, apelantica pred Sudom u Strazburu. Iznosi tvrdnje da akcija dolazi od Plenkovića preko Evropske pučke stranke.

“Ja sam dobila informaciju da je HDZ Hrvatske pribjegao triku i pod posredovanjem Borrella ostvario dogovor s Blinkenom o kupnji oružja i vojne opreme čime je isposlovao podršku SAD za nametanje amandmana Izbornog zakona od strane OHR-a“, rekla je apelantica pred Sudom u Strazburu.

Da se OHR ugasi ili da ode Schmidt nastao bi haos, kaže Ivo Komšić, bivši član Predsjedništva BiH i dodaje da Plenković nije uspio u svom naumu.

“On je sad pokušao da denuncira Schmidta kao on je uticao na njegove odluke. Pa da je on uticao na njegove odluke mi bi ovdje imali 3%, 5,8% , imali bi etničku izbornu jedinicu, nema od toga ništa i njemu je to jasno“, istaknuo je Komšić.

Jasno nam je, kažu Komšićeve kolege iz organizacija potpisnika Deklaracije o ustavnim i drugim reformama, da je OHR propustio mijenjati Ustav u kontekstu evropskog puta BiH. Razočarani odlukom o broju delegata u Domu naroda Federacije, poseban fokus im je u budućnosti na vitalnom nacionalnom.

“Ne može Hrvat, Bošnjak ili Srbin u nekom od različitih dijelova teritorije BiH imati različit vitalni nacionalni interes. Pa valjda su temeljni identiteti jednog naroda isti. Da se već jednom otvori to pitanje i da se definiše šta je to. Jer ako su narodi ravnopravni i žive na tom teritoriju. Koji je interes Bošnjaka u Lukavici ili u dijelu Hecegovine različit od onog iz Sarajeva”, pita Emir Zlatar iz VKBI.

Iz Sarajeva se već najavljuju pojedinačne aplikacije Evropskom sudu za ljudska prava zbog izmjena Ustava Federacije BiH. Za to vrijeme iz nevladinih organizacija su kažu dobili obećanja od Schmidta da su implementacije presuda iz Strazbura sada prioritet.

“Kada se ona implementira onda sam siguran da ova njegova odluka koja proizvodi sumnje i opasnosti da će biti eutanizirana u velikoj mjeri”, rekao je Miro Lazović iz Foruma Parlamentaraca 1990.

Mnogo prije toga očekuje se tumačenje Ustavnog suda BiH o apelaciji Željka Komšića. Još prije, protesti ispred OHR-a.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!