Sve spremno za samit Cop26: Više od 2.500 novinarskih ekipa u Glasgowu

Vijesti 01. nov 202112:31 1 komentar
N1

"Kako se klimatske promjene odražavaju na naš život danas, a kako će se odraziti na život novih generacija sutra?" samo je jedno od pitanja koje će se razmatrati na velikom summitu Cop26 o klimatskim promjenama koji danas počinje u Glasgowu. Za N1 iz Glasgowa izvještava Ikka Ferrer Gotić.

Novinarska ekipa N1 se trenutno nalazi na gradskom trgu u Glasgowu odakle večeras počinje izvještavanje sa navedenog summita.

Više od 2.500 novinarskih ekipa iz cijelog svijeta. Nedaleko odavde je plava zona, tamo gdje se danas i sutra održava predsjednički summit na najvišem nivou. Predsjednici 120 država svijeta. Glavna tema je – što je Paris potpisao, Glasgow mora dostaviti“, javila je reporterka N1.

Postavlja se i pitanje kako građani mogu doprinijeti u borbi sa klimatskim promjenama.

“Građani imaju veliku ulogu; na koji način mogu prepoznati probleme sa kojima se suočavamo. Klimatsko finansiranje je jedna od glavnh i ključnih stavki konferencije u Glasgowu. Bogate zemlje će imati obavezu da sufinansiraju siromašnije kao što je BiH, kako bi te zemlje pokušale održati nivo karbon-dioksida na nekom normalnijem nivou”.

Budite uz N1 televiziju 1. novembra, dana kada su sve oči svijeta uprte u Glasgow!

Naši gosti su:

predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Željko Komšić
britanski ambasador u našoj zemlji, Matt Field;
bh. ambasador u Velikoj Britaniji, Vanja Filipović i
nagrađivani ekolog i aktivista, Andrej Gajić.
Istražujemo i pitamo za vas: Šta vlade regiona čine u prevenciji posljedica klimatskih promjena? Šta je naša uloga kao građana?

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare