Sve teža situacija u Sarajevu, crne prognoze

Vijesti 03. mar 202119:32 0 komentara
N1

Građani Sarajeva umorni od epidemije, korone, mjera, loših vijesti izašli su danas na proljetno sunce. Ipak, epidemiološka prognoza u Kantonu Sarajevo nije ni najmanje sunčana. Vlada Kantona Sarajevo je objavu novih mjera odgodila za sutra, danas je obećana uspostava Call centra, a govorilo se i o bolničkim kapacitetima.

U KCUS-u postoji 440 kreveta dok ih je Općoj bonici 100. Trenutno je hospitaliziranih 345, od čega je 120 u Općoj bolnici, dakle već su pretrpani, a u Kliničkom centru je 215 pacijenata. S obzirom da ponovo dolazimo u dramatičnu situaciju u Kantonu Sarajevo, moram reći da kapaciteti nisu pravi pokazatelj stanja“, naveo je Edin Forto, premijer Kantona Sarajevo.

Dok se čekaju odluke vlade s obzirom na povećanu incidencu od 560 oboljelih na 100.000 stanovnika, koja je jednako loša kao u najtežem periodu teške 2020. godine, građani KS su zbunjeni jer s jedne strane članovi Kriznog štaba poručuju da je moguće vratiti djecu u školske klupe u kojima nisu duže od godinu, dok drugi ističu da su bolnički kapaciteti puni. Podaci govore da incidenca raste i među najmlađima i omladinom, pa je tako za samo sedmicu dana kada je riječ o onima koji imaju od 15 do 25 godina utrostručena. Raste i broj djece pozitivne na koronavirus. Istovremeno je na niže pomjerena dobna granica bolesnika sa srednjom ili teškom kliničkom slikom.

Sve je veći broj mlađih ljudi koji nam se javljaju u ambulantu. Kliničke slike su dosta teže, u ovom valu je dosta veći broj mlađe populacije između 30 i 45 godina. Svi se javljaju sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom i javljaju se između 5. i 7. dana s razvijenim promjenama na plućima . Pacijenti su uplašeni prvo za svoj život, pa život porodice. Nevjerovatno je koliko se dešava promjena brzo na kliničkoj slici“, izjavila je doktorica Anela Šubo iz Opće bolnice “Prim. dr. Abdulah Nakaš”.

Ovih dana i nezadovoljstvo ugostiteljskih radnika i muzičara u Kantonu Sarajevo koji od Federalne vlade, Kriznog štaba i resornog ministrarstva traže produženje radnog vremena do 24 sata, ukidanje zabrane žive muzike, manje predviđen razmak između stolova, ozbiljnije kazne za one koje krše mjere i odgovornost zbog kašnjenja imunizacije. Ističu da je nejednak tretman Vlade prema ugostiteljima na skijalištima u blizini Sarajeva i drugim kantonima i najavljuju i mirne proteste.

Ugostitelji radnici žele da žive od svog rada, odnosno da preživljavaju. I prosvjedi ako budu bit će mirni prosvjedi najavljeni unaprijed i trajat će pola sata ispred Vječne vatre“, rekao je predsjednik Udruženja/Udruge hotelijera i restoratera BiH Amir Hadžić.

I dok građani, hotelijeri, ugostitelji, muzičari iz Kantona Sarajevo očekuju da li će dobiti informaciju od Vlade Kantona Sarajevo da li će biti skraćeno radno vrijeme u ugostiteljskim objektima do 20 sati u Tuzlanskom kantonu je ova mjera već uvedena zbog čega neformalno udruženje ugostitelja za sutra najavljuje mirne proteste.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!