Sve veći broj izbjeglica iz Ukrajine pristiže u Međugorje

Vijesti 06. mar 202211:17 0 komentara
Crveni križ

U Međugorju je trenutno smješteno 68 izbjeglica iz Ukrajine, većinom žene i djeca. Danas se iz Hrvatske očekuje novi autobus s izbjeglicama. Tačan broj će se znati nakon prelaska granice, ali za sada se pretpostavlja da će to biti između 40 do 48 novih izbjeglica. Osim toga, dolazak novih izbjeglica očekuje se i u narednim danima.

Kako je pojašnjeno za N1, jučer su došle dvije grupe – prva od devet osoba (dvije odrasle žene i sedmero djece), a potom i druga grupa od 41 osobe (18 odraslih žena i 23 djece) što do sada ukupno čini 68 osoba (27 odraslih žena i 41 dijete). Svim osobama je pružena osnovna humanitarna podrška. Osobe su smještene u privatnim objektima u Međugorju.

Timovi Crvenog križa općine Čitluk, među kojima je i psihologinja obišli su u večernjim satima sve objekte, razgovarali sa izbjeglicama i finalizirali popis putem obrazaca Službe traženja. Povreda nemaju nikakvih uglavnom samo umor, iscrpljenost, strah. Svi su testirani na koronavirus i nema pozitivnih.

U cilju što boljeg odgovora na aktuelnu situaciju održan je i koordinacijski sastanak između federalnih, kantonalnih i općinskih predstavnika Crvenog križa na kojem su dogovorene aktivnosti Crvenog križa u narednim danima kada se očekuje dodatni priliv izbjeglica iz Ukrajine.

Crveni križ Federacije BiH će, kroz svoju strukturu, nastaviti pružati podršku izbjeglicama koje budu pristizale u našu zemlju.

Podsjećanja radi, aktivan je i humanitarni broj 17023 putem kojeg građani mogu donirati 2 KM za pomoć ugroženom stanovništvu Ukrajine.

Situaciju u Ukrajini pratite OVDJE.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!