Sve više migranata u Banjaluci, povremeno se formiraju i divlji kampovi (VIDEO)

Vijesti 17. okt 202220:35 1 komentar
N1

Kada uđu u Bosnu i Hercegovinu migranti traže način da iz nje što prije izađu. Prihvatni centri samo su im usputna stanica, a mnogi ih potpuno zaobilaze. Sve je više migranata posljednjih dana i u Banjaluci. Zadržavaju se kratko, borave pod vedrim nebom na livadi uz autobusku stanicu na kojoj se na trenutke formiraju i divlji kampovi.

Ići dalje, to je jedina ideja Hamida iz Irana kojem je Banjaluka usputna stanica do prosperitetne Njemačke.

“Naš narod je u velikom problemu. Iz Irana ka Njemačkoj idem sa suprugom. Ovdje sam došao iz Srbije i uglavnom je sve u redu, osim što nam policija pravi problem”, naveo je ekipi N1.

A policija je problem jer primorava da što prije idu dalje. On će sa svojom grupom autobusom ka Gradišci, pa onda, ukoliko im se sreća osmjehne – u Hrvatsku.

Nakon kratkog perioda stagnacije povećanje broja migranata bilježi se i u Banjaluci. Uglavnom ih je oko 100 u blizini autobuske stanice. Tu se zadržavaju kratko čekajući prevoz dalje uglavnom prema sjeveru, prema granici sa Hrvatskom. Ukoliko se desi da moraju da noće, onda noće pod vedrim nebom, a tu se (na autobuskoj stanici) sklanjaju i u prirodan hlad u toplim danima poput današnjeg.

A kada vrijeme to dozvoljava i higijenske potrebe vrše se na otvorenom i uz pomoć saputnika. U takvoj situaciji danas smo snimili i momke iz Avganistana. Njihov zemljak, Ali, nabraja kroz koje je sve zemlje prošao.

“Avganistan, Iran, Turska, Bugarska, Srbija i Bosna, u dvije sedmice. Sada sam dva mjeseca ovdje. Nemam mnogo informacija o mogućnosti prelaska granice, ali planiram u Gradišku, pa onda u Hrvatsku”, ispričao nam je Ali.

I tako do Njemačke. Svima im je zajednička ideja o što kraćem zadržavanju unutar Bosne i Hercegovine. Za to su voljni i da plate kaže taksista Radivoj. Priznaje on ih ne vozi zbog straha od policije. Straha među lokalnim mještanima tvrdi ima, ali problema nije bilo.

“Ja nisam čuo da je bilo ikakvih problema, ima problema sa tom graničnom, granična neće da ih pušta, a onda ovdje znaš koliko bi ih se napunilo”, naglasio je taksista Radivoj Kremenović.

Iako problema nema, migranata je sve više. Uz livadu na kojoj se s vremena na vrijeme stvori improvizovani kamp živi Dragojla Bogdanović.

“U zadnje vrijeme ima ih baš eto po 100 otprilike znalo ih je biti nekad dan dva, pet tako, naveče nestanu i odu”, rekla nam je.

Iako tvrdi da policija migrante povremeno obilazi nju i ostale mještane brine što nema stalnog nadzora.

“Uglavnom traže vodu i da napune taj telefon. Hranu i ne traže uglavnom. Par puta su neki prevoz tražili, šta znam. Nisu nešto nama ovdje, ali nije opet fino naveče kad vidiš toliko njih tu, ne znaš šta će noću”, navela je.

Tvrdnje mještana o povećanom broju migranata u Banjaluci potvrđuju i u Policijskoj upravi. Sa porastom njihovog broja kažu, ne dolazi i do rasta stope kriminaliteta pa je bezbjednosna situacija u gradu pod kontrolom.

Opširnije u priči Mladena Vujinovića.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare