Sve više negativnih odgovora Nenadu Nešiću

Vijesti 21. dec 202119:51 0 komentara
N1

Prvo ratovi saopštenjima, izjavama, statusima, a onda poziv na sastanak kao signal da je pet do 12 za opoziciju u Republici Srpskoj. Mogu li svi pod istu zastavu na predstojećim izborima Nenad Nešić upitao bi partnere u petak u podne. Ipak sa sve više adresa dobija negativan odgovor.

Dok se mastilo na jednom saopštenju i ne osuši, već stigne drugo. Opozicija u Republici Srpskoj ovih dana razmjenjuje otrovne strelice. Da li svi opozicionari iskreno žele promjenu vlasti, jesu li spremni da opšti interes stave ispred pojedinačnog? To, i više od toga pitao bi lider DNS-a partnere u petak.

“Ne vidim problem za neku tenziju, za neku frku, gužvu, nervozu, ciljevi su nam slični, ali su nam i različite politike, to je logično”, saopštio je Mirko Šarović, predsjednik SDS-a.

I dok u SDS-u razloga za tenziju nema, zbog čega najavljuju da će razmotriti odgovor Nešiću, u PDP-u je stvar jasna.

“Mi mislimo da nema uslova, a ni iskrene želje organizatora za održavanjem uspješnog sastannka nakon ovih medijskih poziva, ultimatuma, kao i tih nekih otrovnih strelica i potpuno besmislenih optužbi”, izjavila je ovo Anja Petrović, portparolka PDP-a.

“Nešić sa Dodikom radi na rasturanju opozicije”

PDP-u su zaparale uši optužbe Nešića za odgovornost te stranke zbog gubitka Prijedora. Besmislenim smatraju i njegov prijedlog da opozicija u Republici Srpskoj na predstojećim izborima nastupa sa jedinstvenom listom i tako osvoji sigurnih 35 mandata u Narodnoj skupštini. Najoštiji opozicionar Nenadu Nešiću u opoziciji i danas oštro.

“Nema promjene sistema, niti ima zdravih radikalnih ozdravljenja društva sa Nenadom Nešićem u Vladi. Naravno da se njemu ne može izaći i napraviti bilo kakav ustupak. On je, ja sam siguran, u dogovoru sa Miloradom Dodikom radi na rasturanju opozicije”, tvrdi Nebojša Vukanović.

Da Nešićev poziv na razgovor ne znači i stajanje na loptu u ublažavanje stavova vidjelo se po njegovoj reakciji na vijest o ishodu poziva. PDP, kaže, mora da riješi unutrašnje razmirice, a da je države, tvrdi, Nebojša Vukanović ne bi ni mogao da izađe na izbore zbog broja izgubljenih tužbi.

“Ko god doš'o dobro doš'o, ko ne doš'o jasno se opredijelio da nije za promjene u Republici Srpsko i ja im želim sreću na njihovom političkom putu, DNS će znati kako da se postavi i kako dalje”, izjavio je Nenad Nešić, predsjednik DNS-a.

“Blok je bliže raspadu nego dogovoru”

Lider SPS-a Goran Selak, koji je podržao SNSD-ovog kandidata u Prijedoru, nije odgovarao na upite pa nije poznat stav njegove stranke o DNS-ovom pozivu. Sve i da se desi, sastanak neće donijeti ništa novo, kaže poznavalac prilika Slobodan Popadić. Blok je tvrdi, on svakako, bliže raspadu nego dogovoru, a za to, smatra, nije kriv isključivo Nešić.

“I bez njega samog unutar drugih političkih partija, prije svega unutar PDP-a postoje određene varnice, problemi, nadgornjavanja oko toga ko će da bude kandidat na neku funkciju. Tako da mislim da je njima okrivljivanje DNS i pozivanje na Prijedor dobro došlo da imaju jednu adresu na koju mogu da se istresaju”, analizira novinar Slobodan Popadić.

Bez obzira hoće li sastanka biti ili ne, do petka bi trebalo da bude jasnije u kom pravcu ide opozicija. Dodatno usitnjavanje, kaže Popadić, ne mora biti loše, jer bi, tvrdi, opoziciji naklonjenim, a trenutno zbunjenim biračima, moglo iskristalisati sliku političke scene u Republici Srpskoj.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!