Sve više prijetnji novinarima, posljednja je Bursaću “metak u glavu i pozdrav”

Vijesti 26. maj 202119:28 0 komentara
N1

Bh. kolumnista Dragan Bursać na udaru je novih prijetnji. Ovaj put iz Crne Gore sa, vjerovatno, lažnog Facebook profila.

Prijetnja je bila baš onako hladna, eksplicitna, nije pisana u afektu, nema psovki, malo mi je ružno to čitati. Uglavnom ta osoba mrtva ozbiljna kaže kada uđem u Crnu Goru da me čeka metak u čelo, da me pozdravlja i da nema nikakvih dvojbi da će taj pojedinac ili grupa to i uraditi“, naveo je Bursać.

Ovaj put reagovala je i Bursaćeva supruga Vanja. Uputila je apel domaćim i međunarodnim organizacijama. Prvi put, poručila je, osjetim strah. Slučaj su prijavili i crnogorskom i banjalučkom MUP-u.

Kontaktirali su me ljudi iz crnogorskog MUP-a, tražili su URL adresu tih osoba, ja sam dostavio, i to je to za sada. Mogu reći da su bili jako ekspeditivni ovi iz Crne Gore. Vidjet ćemo šta će biti sa ovim lokalnim u Banjaluci“, rekao je Bursać.

Prijetnje novinarima preko društvenih mreža upravo su najučestalije, kažu iz Balkanske istraživačke mreže BiH. A novinarima su u tom slučaju, ruke svezane.

Nema puno alata koje možete koristiti osim da vi reagujete na to da se suprotstavite tome kvalitetnim istraživanjem. Sve prijetnje koje smatramo direktnim prijavimo, ali vrlo rijetko dobijamo neku povratnu reakciju na to“, kazao je Semir Mujkić, BIRN BIH.

Samo 30 posto prijava Udruženju BH novinari dobije sudski epilog. No, upravo danas i jedan takav primjer. Zbog prijetnji novinaru sankcionisan je pripadnik OS BiH.

Radi se o prijetnjama da će mu sve prste slupati i mi smo pozitivno iznenađeni da su OS BIH sankcionisali počinioca ovog dijela i da će on biti sancionisan nemogućnošću napredovanja u karijeri pri OS BiH u narednih godinu dana“, kazala je Vildana Džekman, Udruženje BH novinari.

A konstantno pristižu i osude za govor mržnje i političke pritiske SDA na FACE TV i njenog osnivača Senada Hadžifejzovića. Udruženje BH novinari to nazivaju brutalnim ugrožavanjem slobode govora i rada medija koji kritiziraju ovu stranku. Bh. vlasti ne vode evidenciju o napadima na novinare. Nemaju posebne programe njihove zaštite kroz djelovanje institucija ili izmjene krivičnih zakona. Nisu doneseni ni zakoni o transparentnosti medijskog vlasništva. Stoga je sasvim jasno, poručuju iz Udruženja novinara, da se položaj medijskih radnika u našoj zemlji uskoro neće poboljšati.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!