Svećenik Abdullah Yulio: “Balkanizacija” palestinske regije je đavolji plan

Vijesti 22. maj 202120:50 > 20:53 3 komentara
N1

U ekskluzivnom intervjuu za N1 govorio je arhimandrit Abdullah Yulio, svećenik i župnik katoličke melkitske crkve u palestinskom Ramallahu, odakle se javio i odgovarao na pitanja o aktuelnim izraelsko-palestinskim odnosima, životu muslimana, kršćana i židova, ali i o iskrivljenoj slici o tom dijelu svijeta koja se proširila javnim prostorom.

Abuna Abdullah Yulio, kako ga tituliraju kršćanski vjernici u Ramallahu, komentirao je način izvještavanja o izraelsko-palestinskom sukobu kroz prikaz Hamasa kao militantne terorističke organizacije, koja ima ekstremne namjere:

“Postoji velika laž i uz Božiju volju ću ovdje iskoristiti priliku da pojasnim o čemu je riječ. Ovdje imamo grupu političkih partija koje nazivamo frakcijama: tu su Hamas, Islamski džihad (Borba na Božijem putu); tu su palestinske frakcije poput svih drugh frakcija, primjerice Fataha, Oslobodilačkog fronta, Narodnog fronta, Demokratskog fronta, Borbenog fronta, Socijalističke partije Palestine. Dakle postoji dosta frakcija. Što se tiče nas, ima nešto veoma važno što bih vam volio pojasniti, zapadnjačko poimanje građanske države, pogotovo nakon francuske revolucije, kaže da se država razdvaja od religije u potpunosti, ali mi kao Arapi imamo svoje shvatanje građanske države gdje religija ulazi u javni prostor”, rekao je.

Civilizacijski postoji, dodaje, isprepletenost između arapskog islama i arapskog kršćanstva i ne postoje sukobljavanja.

“Mi smo jedan narod, koji pripada mnogobrojnim duhovnim obiteljima”, rekao je u razgovoru sa reporterom N1 televizije Nikolom Vučićem vjerski velikodostojnik Abdullah Yulio, prilikom čega je naglasio da ne postoji međusobno suprotstavljanje kršćanskog i islamskog svjetonazora u Palestini, već se ondje ovi svjetonazori međusobno isprepliću i nadopunjuju.

“Ono što Zapad pokušava plasirati je velika laž. Ja muslimane poštujem onakve kakvi jesu i muslimani također mene poštuju na isti način. I mi smo sinovi istog naroda, iz iste smo kuće. Nema sukoba. Za nas nema straha; dio smo arapskog i dio islamskog svijeta. Nismo mi ovdje gosti, povijest to potvrđuje”, naglašava Yulio.

Balkanizacija Palestine

Osvrnuo se na bosanskohercegovački društveni prostor, podsjećajući kako i ovo društvo čine različite populacije, nacije i duhovne grupacije.

“Ako bog da, Sarajevo će ponovo biti simbol zajedničkog života. Znam da je veoma teško sve to prihvatiti. Ovdje sam u kompletnoj svećeničkoj, crkvenoj odori, sa križem na prsima, u svim prilikama. Čak i kada odlazim na muslimanske molitve, križ ostaje na mojim prsima. Uzvišeni Bog nije u kontadiktornosti sam sa sobom. Najveća negacija Boga je da objavimo rat protiv bilo kojeg čovjeka u ime vjere. Bog je milost i ljubav; on nas spaja”, istakao je Abdullah Yulio referirajući se na pojam tzv. “balkanizacije”, koji je uvriježen i među Palestincima kada govore o razvoju društvenopolitičkih dešavanja na tom području.

“Kada govorimo o sotonskom planu, kažemo balkanizacija naše domovine. Dakle, ono što se događalo na Balkanu nije bila volja Božija. Sotona nas želi razdvojiti, podjeliti, želi nas dovesti u zavadu. Govorim iz ugla vjernika, da nam se bojati zajedničkog neprijatelja – sotone. U tom kontekstu pozivam sve, moramo biti pozitivni, da pokušamo ići prema naprijed kao što i sami pokušavamo. Novi korak i nova faza prema naprijed. A Bog je svemoćan i može ostvariti sve. Najvažnije je da pročistimo svoja srca i sigura sam da ćemo moći ostvariti ono što želimo”, poručio je katolički svećenik u Palestini koji je odrastao u arapskoj kršćanskoj obitelji, provodeći dio svog života i u Italiji, gdje je također radio sa palestinskom zajednicom.

Svećenik Yulio poznat je i po tome što je vrlo često u javnom prostoru aktivan kao zagovaratelj palestinskog nacionalnog identiteta i pitanja koje je u koliziji sa izraelskim razumijevanjem političkog konteksta. Kada je Yulio govorio o tzv. balkanizaciji regiona, pod tim – naglašava – ne misli samo na Palestinu, već je mišljenja kako postoji plan koji za cilj ima u taj ‘balkanizacijski’ kontekst uključiti i Siriju, Liban i Irak, kao i Egipat.

“Na snazi je pokušaj podjele. To je bio stari, ali i novi plan. Svak od nas pruža otpor na svoj način, ja danas ovako govorim, na taj način ovim dahom svojim pružam otpor”, zaključio je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare