Švedski zastupnik: Šta radite da spriječite novi krvavi rat u BiH?

Vijesti 20. dec 202112:25 > 13:41 1 komentar
Christine OLSSON / TT NEWS AGENCY / AFP

Poslanik u Parlamentu Švedske Magnus Jacobsson skrenuo je pažnju švedskoj ministrici vanjskih poslova na situaciju u Bosni i Hercegovini te istakao da ukoliko dođe do novih vojnih sukoba, to bi u najgorem slučaju moglo dovesti do toga da ponovo budemo primorani da doživimo krvavi rat u Evropi.

Jacobsson je ministrici uputio formalno pismeno pitanje u kojem opisuje situaciju i poziva na prekid “nacionalističkog separatizma od bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska koji uz podršku Rusije rizikuje da sruši Bosnu i Hercegovinu”.

Magnus Jacobsson želi da Švedska, EU, i UN, spriječe da se Bosna i Hercegovina raspadne kao država. Inače je potpredsjednik grupe u švedskom Riksdagu koja radi na pitanjima koja se tiču Zapadnog Balkana. On je član Švedske demokršćanske partije (KD) i pisao je o genocidu u Srebrenici u najvećem švedskom mediju za kršćane.

Pitanje Jacobssona upućeno Parlamentu glasi: Rizik od rata u Bosni i Hercegovini, a u nastavku donosimo njegovo obrazloženje:

U Evropi duvaju hladni vjetrovi. Rusija se mobiliše duž ukrajinskih granica i sve je više uključena u unutrašnju politiku Bjelorusije. Rusija takođe nastavlja da okupira dijelove Gruzije, unapređujući svoje pozicije na Kavkazu kao rezultat rata između Armenije i Azerbejdžana. Također je moguće vidjeti kako Rusija pojačava ugnjetavanje vlastitog stanovništva i otežava opoziciji i medijima djelovanje na klasičnim demokratskim principima.

Vidimo i kako srpske teritorije u Bosni i Hercegovini proširuju saradnju sa Rusijom, a istovremeno donose sve više parlamentarnih odluka koje imaju za cilj da Republika Srpska napusti Bosnu i Hercegovinu. Nažalost, vjerovatno moramo pretpostaviti da je ovo, zajedno sa ‘izbjegličkom krizom’ između Bjelorusije i Poljske, koordinirani napad na evropski poredak koji gradi mir, konsenzus i trgovinu.

Pod Putinovim vodstvom, Rusija je krenula u sve autoritarnijem smjeru, s vanjskim sukobima koji se koriste za prikrivanje političkih neuspjeha kod kuće.

Istovremeno, nije nam dovoljno da osudimo rusku akciju. Moramo učiniti više da osiguramo mir u Evropi. Izuzetno je važno da zaustavimo nacionalistički separatizam koji sada riskira da razbije Bosnu i Hercegovinu. Ako ovdje dođemo do novih vojnih sukoba, to bi u najgorem slučaju moglo dovesti do toga da ponovo budemo primorani da doživimo krvavi rat u Evropi.

Stoga bih zamolio ministricu vanjskih poslova Ann Linde da kaže šta rade ministar i Vlada u kontekstu bilateralne saradnje koju imamo u EU i UN kako bi spriječili da se Bosna i Hercegovina uruši kao država?

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare