Sveta božićna liturgija služena u Sabornoj crkvi Presvete Bogorodice u Sarajevu

Vijesti 07. jan 202211:02 0 komentara
N1 (F.Z.)

Sveta božićna liturgija kojom su pripadnici pravoslavne vjeroispovijesti koji poštuju julijanski kalendar, dočekali najradosniji hrišćanski blagdan jutros je služena u crkvama širom Bosne i Hercegovine

Sveta liturgija jutros je održana i u Sabornoj crkvi Presvete Bogorodice u Sarajevu.

Božić se obilježava u vrijeme pandemije i uz mjere koje su uvedene u cilju suzbijanja širenja koronavirusa pa je liturgija organizirana u skladu s epidemiološkim mjerama.

Jutarnja liturgija za Božić najveća je i najvažnija liturgija koja se služi na taj praznik.

Liturgiju u Sarajevu predvodio je arhijerejski zamjenik protojerej-stavrofor Vladislav Topalović.

N1 (F.Z.)
N1 (F.Z.)
N1 (F.Z.)
N1 (F.Z.)
N1 (F.Z.)
N1 (F.Z.)
N1 (F.Z.)
N1 (F.Z.)
N1 (F.Z.)
N1 (F.Z.)
N1 (F.Z.)
N1 (F.Z.)
N1 (F.Z.)

Tom prilikom pročitana je božićna poslanica koju je uputio patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije. U poslanici je, između ostalog, rečeno kako je ljubav pokretač svih događaja u istoriji spasenja, a pogotovo u dolasku Božića.

“Odatle i praznična radost treba da bude hranjena plemenitošću našeg hrišćanskog svjedočanstva, ljubavlju koja je vođena staranjem o drugima, a ne sebičnim iluzijama zajedništva koje globalna kultura, naročito u ove praznične dane, koristi u komercijalne svrhe, ne donoseći time pravi mir i suštu radost”, rečeno je u poslanici.

Rečeno je kako ukoliko vjernici zapostave u sebi ljubav Hristovu, padaju u tragičan bezizlaz, a obnavljaju li je trudom i blagodaću, uspinju se ka punoći života. životnim iskušenjima.

“I dok se naši pogledi u ove praznične dane molitveno sreću, u našim srcima tinja osjećaj da nam radost nije potpuna. Rođenje Hrista Spasa slavimo u svijetu ispunjenom strahom i nemirima, atmosferom nerazumijevanja, nepovjerenja i netrpeljivosti, sve do isključivosti proistekle iz uznapredovale kulture sebičnosti i predstavljanja individualizma; u suštini vrhunskih vrijednosti globalnog potrošačkog mentaliteta“, navedeno je u poslanici.

Dodano je i kako pored toga, u svijetu stalnih promjena, u kojem se jedino ne odstupa od straha za gubitkom životne sigurnosti, današnjem čovjeku kao da suštinski ne pomažu ni dostignuća u medicini, industriji i tehnologiji.

“Čini se da ljudsko društvo u osnovi više nije isto, jer naučno-tehnički doprinosi pod uticajem informacionih tehnologija teže da promijene način opštenja među ljudima povećavajući njihovu otuđenost i usamljenost. Dovoljno je osjetiti nesigurnost kod liječenja osnovnih bolesti, pa da strah dobije krajnji egzistencijalni vid“, navedeno je u poslanici.

Upućena je i molitva za bolesne i da zaraza prisutna u cijelom svijetu.

“Molimo se i da mi, pravoslavni hrišćani, više ne strahujemo za svoje živote i da ne ustuknemo pred opasnostima koje sobom nosi bolest izazvana širenjem virusa, nego da imamo čvrsto povjerenje u Boga, istinskog Ljekara duša i tijela naših, kao i da nas osjećaj straha, podstaknut preporučivanom ‘socijalnom distancom’, ne omete u činjenju onoga što je na korist naših bližnjih i zajednice kojoj pripadamo u svakom pogledu: duhovnom, porodičnom, poslovnom…“, navedeno je u poslanici.

Crkva je pozvala da se za vrijeme trajanja pandemije svi pridržavaju razumnih mjera i preporuka vlada i drugih nadležnih, ali i podsjetila svakoga na izbjegavanje isključivosti i poštovanje ljudske slobode kao najuzvišenijeg i najvrijednijeg Božjeg dara danoga čovjeku.

”Ostanimo slobodni, ali ništa manje odgovorni, čuvajući i druge i sebe“, dio je poslanice.

Rečeno je i kako suočavajući se tako sa globalnom prijetnjom od koronavirusa, najprije shvatimo da je čovjek stvoren da u ovome svijetu djeluje kao jedini pravi činilac stabilnosti i opstanka.

”U zavisnosti od upotrebe svoje slobodne volje može biti i jedini remetilački činilac, jedini pravi virus“, istaknuto je.

Navedeno je i kako svojom intervencijom u ljudsku prirodu i nasiljem nad tvorevinom u cjelini čovjek remeti veličanstveni sklad svega što je Bog stvorio. U tom smislu, koronavirus, kao i svaki drugi virus, samo je odraz nesagledivo dubljeg problema.

U poslanici je pozvano i na poštivanje prirode, smatrajući je najvrednijim Božijim darom.

“Smisao Božića sastoji se upravo u tome da nam je Bogomladenac Hristos u događaju Svoga čudesnog rođenja jednom za svagda pružio mogućnost iscjeljenja od našeg djelovanja nalik virusu i opet jedinstvenu mogućnost iscjeljenja našeg odnosa sa Bogom, tvorevinom i ljudima”, rečeno je u poslanici, između ostalog.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!