Svetlana Broz: Jade jadne se porede sa Maršalom Titom

Vijesti 29. nov 202222:06 3 komentara
AFP

„… Dvedesetdevetog novembra sa početkom u 20:30 u Palati Srbije održat će se revija pod nazivom „Jovanka u boji“.“

Potpuno nepismena rečenica citat je iz današnjeg poziva medijima, na modnu reviju sasvim pogrešnog naziva. Taj bi naziv odgovarao reviji o kraljici Elizabeti II, jer će ona biti u cijelom svijetu zapamćena po prekrasnim, živim bojama koje su joj kreatori birali, kaže za Danas Svetlana Broz, kardiološkinja, humanistkinja i spisateljica.

Unuka Josipa Broza Tita komentarisala je reviju u Palati Srbija, posvećenu Jovanki Broz.

“Lako je dostupna javnosti činjenica da su modni kreatori koji su kreirali i za Jovanku Broz bili veliki Aleksandar Joksimović i grandiozna Mirjana Marić. Stil su joj određivali prema figuri, ali nije bio karakterističan po bojama. Zato mi je drago što je dvadeset pet dizajnera sa prostora SFR Jugoslavije zapravo bilo inspirisano velikim kreatorima Joksimovićem i Marićevom, šta god da su napravili što će biti predstavljeno večeras”, kaže ona.

Podsjetimo, Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije je u ime Tamare Vučić, supruge srbijanskog predsjednika, uputilo hitno pismo ambasadi u Zagrebu, sa ciljem da se što prije proslijedi poziv prvoj dami Hrvatske za prisustvo na modnoj reviji „Jovanka u boji“, prenijela je Nova.rs.

U dokumentu u koji je Nova imala uvid navodi se da poziv Sanji Musić Milanović, supruzi hratskog predsjednika treba uputiti što prije, a shodno protokolu, treba obavijestiti i MUP Hrvatske.

U pismu koje je dostavljeno u prilogu, Tamara Vučić navodi da je revija „Jovanka u boji“ posvećena zajedničkoj historiji „naših država i naroda“.

“Iza Jovanke Broz ostali su neiskorišteni najfiniji materijali, koje sada, devet godina poslije njene smrti, dizajneri iz Srbije, kao i iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Sjeverne Makedonije i Slovenije, pretaču u savremene kreacije”, navodi se u pismu.

Dodaje se da će Tamari Vučić biti izuzetna čast, ukoliko bi gospođa Musić-Milanović prisustvovala reviji koja će se održati 29. novembra Palati Srbija.

“Nije neuobičajeno da supruge predsjednika država bivaju pokrovitelji modnih revija. Ovdje je neobično što se revija održava na dan koji je slavljen kao Dan republike one Jugoslavije koju je osnovao i vodio Josip Broz Tito. Ali, njegovo ime se u Srbiji od kada vladaju ultradesničari ne izgovara. U jeku falsifikovanja historije u Srbiji, očekujem da uskoro u udžbenicima historije osvane: „da je Jovanka Budisavljević sa svojim jedinicama pobijedila u Drugom svjetskom ratu i formirala FNR Jugoslaviju. Pri čemu su joj svesrdno pomogli četnici Dragoslava Mihailovića. I onda su je zajedno uspješno vodili, dok Dražu nisu greškom ubili”, kaže Svetlana Broz.

Možda je i bolje organizovati modnu reviju, pogrešnog naziva i odrednica, dodaje, nego svečanu akademiju kao prošle godine, baš 29. novembra, slaveći Dimitrija Ljotića i njegovu poeziju.

“On će, inače, ostati upamćen kao „veliki pjesnik“, a Aleksandar Vučić će, u skladu sa svojim političkim uzorima, od Ljotića, preko Miloševića i Orbana do Putina, upotrebiti sve svoje moći da Ljotića proglase većim pjesnikom od Šantića, Disa, Vitezovića, Raičkovića, Bećkovića… Ustvari, najvećim srpskim pjesnikom!”, kaže sagovornica Danasa.

Prema njenim riječima, “nadam se da manekenke neće na ovoj reviji predstavljati modele uz zvuke „Marša na Drini“ ili neke muzike na Ljotićeve stihove…”.

“Neprilično je i nedolično danas, 29. novembra, zbog partizana, koji su obilježili herojsko doba Drugog svjetskog rata u kojem su pobijedili fašiste, osnovali Jugoslaviju u koju su utkali krv, mladost, ideale i hrabrost, porediti tu zemlju, koju su fašisti ubijali i ubili u ratovima od 1991. do 1999., dok njihovi savremenici i potomci danas vladaju neuspješnim državicama na njenom prostoru; a posebno njihove politikante, jer tu političara nema, sa liderom partizana Maršalom Josipom Brozom Titom. On će ostati u svjetskoj historiji upisan kao pobjednik nad nacifašizmom u Drugom svjetskom ratu. Ma koliko to nekima danas ne imponuje. A ipak se, jade jadne stalno porede sa Titom. I bi da su bolji. I bi da su uspješniji. Ne shvataju da to neće moći ni za deset života. A ne znaju zašto. Zato što su u ovom prvom životu izabrali pogrešnu stranu, stranu gubitnika”, zaključuje Svetlana Broz.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare