“Svi će otići i Srebrenica će se pretvoriti u muzej”

Vijesti 06. jun 202120:18 > 20:47 2 komentara

U Srebenici prije rata živjelo je više od 36.000 stanovnika, danas ovdje stalno živi tek nekoliko hiljada. Kakav je život u Srebrenici danas, šta građani imaju, a šta im nedostaje provjerila je naša ekipa.

Nermina i Adem Mehmedović mladi su bračni par iz Srebrenice. Prije nekoliko mjeseci kažu postali su najsretniji roditelji na svijetu. Jer je na svijet došao Muhamed. Bez obzira na sve nedostatke, sretni su u ovom gradu. Navode da je budućnost ovog mjesta u natalitetu i zapošljavanju.

“Kad morate recimo u Tuzlu da odete po hranu za bebu, jer takva treba i ima je samo u Tuzli, onda to pokazuje da smo mi jedna mala sredina, daleko od svega. I kad se sastave sva politička trvenja, onda zna biti i poteško. Opet kaže, život je onakav kakvim ga sebi napraviš, mi se trudimo da nam bude lijepo”, rekao je Adem Mehmedović.

“Nije da nam ne fali, kao u svakom gradu uvijek nešto fali, ali mislim da treba gledati ono bolje i više, šta imamo, a ne šta nemamo. Uglavnom, ja sam zadovoljna životom ovdje”, izjavila je Nermina.

Srebrenica ima entuzijasta

Radomirka Alić vlasnica je jednog od rijetkih ugostiteljskih objekata u Srebrenici. Prije devet godina došla je na školovanje, ali je ostala u ovog gradu, udala se i zasnovala porodicu. Priča nam da se preživljava od ugositetljstva, ljeto je profitabilnije od zime, a vikendi su dani sa najmanje pazara, barem u ovom periodu.

“Kafa je kod mene marka, a čujem da se u Sarajevu baš i ne može popit za marku, kao ni ni u Banjaluci. Sad ja da ovdje stavim marku i po, to bi bio revolt. Sokovi su dvije marke. Kolači od dvije, dvije i po. Dok naši tradiocinalni su i marka”, rekla nam je Radomirka.

A kafu u ovom kafiću, svaki petak pije Hamed Hasanović. Živi u selu Bučje nedaleko od centra grada. Hamed mora preći desetine kilometara svaki put, ukoliko treba kupiti za njega osnovne životne potrepštine.

“Nema pekare, to je osnovno. Nema poljoprivredne apoteke. Trebaju nam sjemena i stočna hrana. Nema izbora za obuću, ima da se kupi polovne odjeće. Nema pijace, ni zelene, ni da bi kajmak neko plasirao, sve ide u Bratunac”, ispričao je Hamed Hasanović iz sela Bučje.

Međutim, Srebrenica ima mladih muzičkih entuzijasta. Jedan od njih je Mirlosav Andrić Mix. Kroz bend Afera i udruženje Srebrenica Wave. Miroslavovo mišljenje je mladi moraju graditi budućnost Srebrenice bez obzira na bolnu prošlost ovog grada.

Grad koji je patio

“Poručio bi svim tim ljudima da nas puste da živimo. Da ne odlučuju o nama u Sarajevu, Banjaluci ili bilo gdje u svijetu. Jer mi i dalje, koliko god sa svih strana što se izdešavalo ranije devedesetih godina, konačno je vrijeme da nas puste da živimo. Jer, jedini način da ljudi ostanu ovdje jeste da pronađu neki oblik života, jer u suprotnom svi će otići i Srebrenica će se pretvoriti u muzej”, poručio je Andrić.

Iako je ovoj grad propatio u svojoj prošlosti, svi se nadaju da dolaze neka ljepša i bolja vremena. Budućnost je smatraju u novim mladim naraštajima, koji mogu i moraju pokrenuti pozitivne procese na ovim prostorima.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare