Svi detalji akcije “Storidž 2”, zbog SKY aplikacije pada Balkanski kartel

Vijesti 08. dec 202119:31 0 komentara
N1

Nova akcija protiv organizovanog kriminala. Storidž 2 rezultirao je hapšenjem 19 osoba, te pretresom više od 50 lokacija. Kako je za N1 potvrđeno, posrijedi je međunarodni kriminal, a neki od ranije uhapšenih su i "propjevali". Novost je i priznanje službi da je u BiH korišten veliki broj Sky aplikacija za tajno komuniciranje.

Cilj upada Žandarmerije MUP-a RS je jasan – razbijanje velike organizovane grupe za promet narkotika i oružja. U akciji djeluju sa SIPA-om i državnim Tužilaštvom.

Rezultat je hapšenje 19 osoba, većina od ranije dobro poznata policiji. Uhapšeni u Storidžu dva su: Aleksandar Vitez, Filip Munjeran, Goran Gvozden, Dražen Karan, Dragoslav Radaković, Darko Vujić, Kostadin Balaban, Veljko Ugrenović, Savo Dragišić, Nikola Ilišević, Dragan Gavrilović, Mladen Grbić, Saša Vidović i Goran Vidović, Radoslav i Saša Narančiću, Nebojša Tojagić, Radivoje Lekić i Dario Taškov.

“Organizovana kriminalna grupa sumnjiči se da je duži vremenski period vršila međunarodno krijumčarenje droga i oružja, na način da su pripadnici grupe djelovali u više zemalja i komunicirali zaštićenim aplikacijama, a opojna droga je najčešće krijumčarena iz Albanije i Crne Gore u BiH, a nakon toga krijumčarena dalje prema zemljama EU u Hrvatsku, Sloveniju, Mađarsku i Njemačku”, saopštio je Boris Grubešić, portparol Tužilaštva BiH.

Novac, oružje, mobilni telefoni, izuzeti su u pretresima. Dokaz će biti i ova improvizovana laboratorija za uzgoj marihuane.

“Pronađeno je i privremeno oduzeto 1.850 evra, 70.000 KM, jedna poluautomatska puška, tri automatske puške, dva pištolja, određena količna municije, veći broj mobilnih telefona, tablet uređaja, veći broj sim kartica i prenosivih memorijskih uređaja, improvizovana laloratorija za vještački uzgoj opojne droge marihuane sa pratećim dijelovima, kao i dva putnička motorna vozila”, saopštila je ovo Mirna Miljanović iz MUP-a RS.

Banjaluka, Gradiška, Novi Grad, Doboj, Laktaši, Srbac, Bijeljina samo su neki od gradova pod posebnom istražnom lupom. Pojedinci uhapšeni u prethodnim akcijama propjevali su, kriminalno klupko se odmotava. Ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač potvrđuje da su kriminalci i u BIH komunicirali takozvanim Sky telefonima.

“Svi su počeli da pričaju, a imaju mnogo šta da kažu. Na području BiH koristio se veliki broj Sky, ali i ANOM aplikacija. Mi još uvijek nismo u posjedu svih tih kriptovanih telefona i ne znamo još uvijek sva lica koja su ih koristila i na koji način. Do sada se pokazalo da svi oni koji su koristili te aplikacije, da je to upravo bilo za kriminalne aktivnosti i za najteža krivična djela – poput ubistva i njihove pripreme, kao i trgovine narkoticima. Na ovaj način vjerujem da ćemo riješiti mnoge neriješene stvari, koje smo imali u ranijem periodu, pa i mnogih ubistava”, izjavio je danas Lukač.

Upravo raspakivanje Sky aplikacije, raspakovalo je i monstruozne zločine kavačkog klana, ogranka Veljka Belivuka u Srbiji. Klana koji svoje pipke ima po cijelom regionu.

“Postoji ono što se zove Balkanski kartel i on fanatastično funkcioniše na svim prostorima bivše Jugoslavije, plus Albanija. Sky aplikacija je raspakovana u martu mjesecu ove godine. To se priznaje kao dokaz na svim sudovima”, rekao je Aleksandar Vulin, ministar unutrašnjih poslova Srbije.

Storidž dva nastavak je akcije Transporter, u kojoj je jedan od uhapšenih Bojan Cvijetić, bivši savjetnik bivšeg ministra Dragana Mektića. Policija i dalje traga za šest osoba koje su u bjekstvu. Pomoć u akciji pružio je Interpol, a informacije su stizale i iz Evropske unije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

 

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!