Svjedočenje migranta koji je pokušao “game”: Tukli su me i uživali su u tome

Vijesti 11. okt 202116:33 > 16:35 5 komentara
N1

Stotine migranata, uključujući žene i djecu, nalazi se u improviziranom šatorskom naselju u blizini Velike Kladuše, na sjeverozapadu BiH. Odbijaju odlazak u službene migrantske centre, nadajući se kako će jednog dana uspjeti ostvariti cilj i stići na željene destinacije u Europskoj uniji. Mnogi od njih su pokušali ali su se vraćali sa lošim i bolnim iskustvima.

Iranac, Vahid, koji je na ovom putu sam, priča za N1 kako je za samce jednostavnije boraviti u ovakvom kampu, ali ne i za porodice. Ipak, oni žele ostati tu kako bi krenuli u novi “game” – kako nazivaju pokušaje prelaska granice, u potrazi za boljim životom.

Govoreći o svojim iskustvima, Vahid kaže kako je prelazak granice pokušao više puta, nekad ga je u tome spriječila hrvatska policija a nekad nepovoljni vremenski uslovi. Uglavnom bi ostajao bez ličnih stvari, novca, odjeće.

Policija bi ga vraćala nazad na granicu sa Bosnom i Hercegovinom.

“Zvao sam policiju, rekao im da želim aplicirati za azil, ali kad su došli pitali su me zašto zovem policiju. Kazao sam ne poznajem nikog i trebam vašu pomoć, i osjećam se sigurno jer vi ste policija”, kaže Vahid i nastavlja:

“Ali odveli su me u zatvor, zatim su me doveli do granice blizu Kladuše i još šest osoba, počeli su me tući. Pokrili su lica i stavili lampe na glave, nisam mogao ništa da vidim od prejakog svjetla. Vrijeđali su me. Uživali su u mojoj patnji, bili su zadovoljni, smijali su se. Ja sam plakao i vikao jer me boljelo, a oni su uživali.”

Po povratku u BiH bio je smješten u kamp Miral, nadomak Velike Kladuše. U modricama i krvi, nesposoban da stoji na nogama.

Ipak, nada se da će jednog dana uspjeti u namjeri i naći bolji život u zemljama EU.

Imamo previše problema u svojim zemljama i ne možemo ostati tamo. U potrazi smo za boljim životom,” dodaje.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare