Svjedočenje Muriza Memića: Mene vrijeđaju šest godina i tužioci i policajci

Vijesti 14. okt 202118:28 0 komentara
N1

Tužilaštvo BIH saslušalo je prvog svjedoka u slučaju Mutap i drugi. Muriz Memić, otac nastradalog Dženana svjedočio je o nizu događaja nakon što je saznao da mu je sin zadobio povrede teške po život. Svjedočenju je prethodila rasprava o nadležnosti Suda BiH, a sudija Branko Perić odlučio je da je Sud nadležan što je svojevrstan čin uspostavljanja sudske prakse u slučajevima poput ovog.

“Dženan: Nećeš se ti sa njima sastajati.
Alisa: Pa, joj Dženane.
Dženan: Nećeš se ni sa kim sastajati, zajedno čemo to riješiti.”

Ove poruke je porodica Memić čitala još dok je Dženan bio u komi. Telefon je porodici Memić dao otac Alise Mutap u noći u kojoj mladić zadobio povrede. Tada ga je prvi put, kaže Memić i vidio..

“Čujem kako Zijo govori, Alisu nije moglo udariti auto, ona je imala prijetnje, ja pitam šta je sa Dženanom, meni Barić Josip govori da je unutra”, kazao je Muriz Memić, otac nastradalog Dženana.

Na Kliničkom centru je Dženan bio sedam dana. Sve do njegove smrti 15. februara porodicu Memić niko nije ispitao, svjedočio je Memić. Nakon toga telefon su predali u MUP KS, ali su poruke, kaže nestale.

“Mene vrijeđaju šest godina, i tužioci i policajci, i vještaci, i ovi što sam ih nazvao advokatići, oni su uvrijeđeni, a ja nisam uvrijeđen kome je dijete ubijeno. Na trenutak sam pomislio da odem kući da vidim da mi nije Dženan došao kako se oni ponašaju. Niko mi nije ni saučešće izrazio”, kazao je Memić.

Memić je svjedočio da mu je prvi ljekar Alija Čeljo rekao da je Dženan udaren tupim predmetom u glavu. Inspektorica MUP-a KS, mu je, kako svjedoči precizirala da je udaren cijevi prečnika 18mm. Ponovio je Memić i da mu je tadašnja tužiteljica Dalida Burzić pokazivala šakama kako je došlo do naguravanja između Dženana i N.N. lica. “Ja hoću da u postupak uvezem auto da bi ti više naplatio”, čuo je kaže Memić od Hasana Dupovca, jednog od optuženih u ovom postupku. I sam Dupovac mu je tvrdio, svjedočio je, da je Dženan udaren u glavu, ali letvom.

“To je to, kakav je to čovjek, njemu je to smiješno. On misli da od ovoga nema ništa, Ne znam da li je svjestan da sjedi na optuženičkoj klupi”, istakao je.

Rasprava o nadležnosti Suda BiH

Saslušanju Muriza Memića prethodila je rasprava o nadležnosti Suda BiH. Sudija Branko Perić ocjenio je da je ovim slučajem nanesena šteta BiH iako je odbrana tvrdila suprotno.

“Mi smo dostavili kao jedan od naših dokaza izvještaj relevantnih međunarodnih eksperata, kao dokaza na okolnosti nenastupanja štetne poslijedice po BiH, odnosu da ti eksperti nisu spominjali ovaj predmet”, kazala je Nina Kisić, advokat prvooptuženih.

“Nerazjašnjene smrti Dženana Memića i Davida Dragičevića su bile u fokusu Međunarodnih institucija, vidjeli ste u nekoliko izvještaja da se ukazuje na probleme u funkcionisanju Pravosuđa zbog nerazjašnjenih ubistava ta dva mlada čovjeka koji nisu pripadali kriminalnim organzacijama”, kazao je Branko Perić, sudija Suda BiH.

“Ovo je prezentacija najviših evropskih standarda u suđenju. Gospodin Pribe je skoro izjavio, slučajevi Memić i Dragičević su test za bh pravosuđe. Prema tome očekivati da se u njegovom izvještaju spominju slučajevi koji su u toku ne bi bilo profesionalno”, kazao je Ifet Feraget, advokat porodice Memić.

U nastavku suđenja odbrana optuženih za organozovanje kriminalne grupe zbog prikirivanja dokaza u vezi sa stradanjem Dženana Memića ispitaT će Muriza Memića. Suđenje će se nastaviti kada to dozvoli zdravstveno stanje drugooptužene Alise Mutap Ramić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!