Svjedok: Dva različita dokumenta o respiratorima poslana višim nivoima vlasti

Vijesti 08. dec 202114:08 > 14:13 0 komentara
N1

Enes Memić koji po odluci Vlade Federacije Bosne i Hercegovine obnaša dužnost direktora FUCZ, rekao je danas tokom svjedočenja u aferi Respiratori da je utvrdio da postoje dvije različite informacije koje su proslijeđene višim nivoima vlasti, jedna bez informacije o nabavci respiratora, i druga bez te rečenice o nabavci respiratora.

„Memić je potvrdio da je uradio malu istragu u FUCZ, a nakon što je to Vlada od njega zatražila, tom prilikom je utvrdio da su postojala dva dokumenta, tj. da mu je Sanita Alagić kazala da je ona naknadno ubacila rečenicu o kome se spominje ugovor o nabavci respiratora, dok te rečenice nije bilo u informaciji koja je usvojena na Stožeru Civilne zaštite. Dopunjena informacije je usvojena na Vladi FBiH 9. aprila“, pojasnio je reporter N1 Boris Brezo.

Brezo je podsjetio da su se tokom ročišta pojavila različita svjedočenja koja ukazuje na to da su postojale dvije informacije o nabavci opreme potrebne za borbu protiv virusa korona. Na ovaj iskaz reagovala je jedna od optuženih Jelka Miličević koja je pitala svjedoka Memića da li je na sjednici Stožera usvojena rečenica bez te informacije, na što je Memić odgovorio potvrdno.

Na to je burno reagovao tužilac Mirza Hukeljić, koji je insistirao na odgovoru gdje je pronađen koji dokument, te kako je utvrdio koji je prvobitni dokument.

„U sektoru pet je pronašao informaciju bez podataka o nabavci respiratora, a u sektoru sedam, kod Sanite Alagić pronašao je prošireni izvještaj“, pojasnio je reporter N1.

Danas je na Sudu BiH nastavljeno suđenje federalnom premijeru Fadilu Novaliću i ostalima u vezi sa nabavkom 100 respiratora, vrijednosti 10.530.000 KM.

Osim Novalića, za spornu nabavku respiratora optuženi su suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak, ministar finansija Federacije BiH (FBiH) Jelka Milićević i vlasnik preduzeća “Srebrena malina” Fikret Hodžić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!