Svjedokinja: Došlo do greške, HCV respiratori u ugovoru prepravljeni u ACM

Vijesti 12. nov 202116:37 > 17:06 3 komentara
N1

Iako su 3. aprila 2020. godine tadašnji direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak i Fikret Hodžić, direktor "Srebrene maline", potpisali ugovor za nabavku 100 respiratora oznake HCV na Sarajevski aerodrom stigli su respiratori sa oznakom ACM. Svjedokinja Sanita Alagić, na današnjem svjedočenju pred Sudom BiH u predmetu “Fadil Novalić i drugi”, koja je radila na izradi ugovora, inače pomoćnica direktora Federalne uprave Civilne zaštite u sektoru za računovodstveno-finansijske poslove, javne nabavke i skladištenje, tvrdi da je došlo do greške jer je permutovala dvije od tri ponude koje su stigle od "Srebrene maline".

Alagić je kazala da je, nekoliko dana nakon potpisivanja, ugovor prepravlje na ACM. Tužilaštvo BiH s druge strane dokazuje da je prepravka napravljena mnogo kasnije te da Alagić nije ni vidjela ponudu za ACM uređaje jer ta ponuda nije pronađena u FUCZ-u.

“Jeste li vi svjesni da mijenjanje predmeta ugovora nije sitna greška”, pitao je jedan od članova sudskog vijeća Alagić.

I danas Sanita Alagić nije mogla objasniti ko je tačno mogao procijeniti da se respiratoria sa početnom oznakom ACM trebaj nabaviti. Poručila je još jednom da su uposlenici FUCZ-a poredili specifikacije respiratora sa smjernicam WHO-a.

Sanita Alagić
Sanita Alagić (N1)

“Sigurna sam da su ispunjavali uslove, ali ne znam kad je izvršena valorizacija”, dodala je svjedokinja.

Na današnjem ročištu izostao je i konkretan odgovor Alagić da li su uposlenici, koji su radili na procjeni respiratora, konsultovali Ministarstvo zdravstva FBiH ili Federalni zavod za javno zdravlje s kojima su imali svakodnevnu komunikaciju.

Suđenje se nastavalja u srijedu, također će svjedočiti Alagić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare