Svjedokinja: Novalić nije imao vremena da pročita cijelo pismo namjere

Vijesti 07. apr 202119:28 1 komentar

U Sudu Bosne i Hercegovine nastavljeno je suđenje u predmetu Novalić i drugi, zbog sporne nabavke 100 respiratora iz Kine, posredstvom firme Srebrena malina, koji su plaćeni 10,5 miliona KM. Na današnjem ročištu završeno je svjedočenje Novalićeve sekretarice Bahre Džaka.

Više od 3,5 sata trajao je nastavak svjedočenja Bahre Džake. Pitanja Tužilaštva BiH bila su usmjerena prema pismima namjere o nabavci respiratora. U prvom pismu riječ je o respiratorima oznake HC-VE 003-2.

Mirza Hukeljić, tužilac: Da li ste vi ikada dobili ponudu za neke respiratore koji imaju oznaku HC-VE 003 od Hodžić Fikreta u sklopu svih ovih ponuda koje ste ranije dobijali,o kojima ste govorili ovdje prošli put?

Bahra Džaka, svjedok: To je, mislim, među prvim ponudama, koliko se mogu sjetiti.

Svjedokinja Džaka je potvrdila da je na korekciju i doradu prvo pismo namjere proslijedila Fikretu Hodžiću. Posvjedočila je da viber prepisku nije vodila ni sa jednim drugim ponuđačem osim sa optuženim Fikretom Hodžićem. Više njih pročitano je u sudnici…
Džaka: … još jednom provjeri jesmo li naveli tačan naziv respiratora?

Hodžić: Jeste sve OK. Ako niste našli dobavljače i za druge stvari stojim na raspolaganju sa ovim avionom kojim će doći respiratori.

Džaka: OK. Prenijet ću. Šaljem ti tabele uskoro.

U sudnici se postavljalo i pitanje upotrebe faksimila potpisa premijera Federacije BiH na što je svjedokinja Džaka kazala da njegove sekretarice imaju ovlasti da ga koriste u slučajevima kada je premijer fizički spriječen. Navela je primjere poput potpisivanja odluka sa sjednica Vlade Federacije i finansijskih naloga uz prethodni paragraf ministrice finansija Jelke Milićević ili direktora ureda premijera Hasana Ganibegovića.

Svjedočenje Bahre Džake obilježilo je i dosta nepoznanica s obzirom na to da se ona, kako tvrdi, mnogih detalja ne sjeća. Kao i proteklog puta odbrana je i danas prigovorila na zakonitosti izvođenja ovakvih dokaza.

“Morat ću ući u suštinu ovog zapisnika, mislim da tužilac krivo navodi svjedoka s obzirom da je svjedoku ovom prilikom u istrazi očito bio predočen njen telefon na osnovu kojeg je čitala ono što je tužilac ovdje govorio”, kaže Mirna Delalić, braniteljica Fikreta Hodžića.

Spominjući drugo pismo namjere gdje su označeni ACM 812 A respiratori, koje je na kraju Federacija BiH i kupila, svjedokinja Džaka je kazala da premijer nije imao vremena da pročita cijelo pismo, da je bio na sastanku, te da ga je izvela samo da potpiše dokument. Odgovarajući sudskom vijeću Džaka je naglasila da su pisma namjere neobavezni pravni akti te da upravo zbog toga tokom njihove pripreme nisu konsultovani medicinski radnici.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare