Svjetlo na kraju tunela? EMA navodi da s omikronom pandemija prelazi u endemiju

Vijesti 13. jan 202216:44 0 komentara
Profimedia

Širenjem omikrona, covid-19 se pretvara u endemiju s kojom čovječanstvo može živjeti, iako za sada ostaje pandemija, objavila je Evropska agencija za lijekove (EMA). Ona je takođe izrazila sumnju u vezi sa četvrtom vakcinacijom za opštu populaciju, rekavši da ponovljene doze nisu "održiva" strategija.

“Niko ne zna tačno kada ćemo završiti tunel, ali stići ćemo tamo”, rekao je Marc Cavaleri, šef strategije za vakcine u Evropskoj agenciji za lijekove (EMA), prenosi francuska novinska agencija AFP.

“Povećavanjem imuniteta stanovništva – a sa omikronom, osim vakcinacije, pojavit će se i dosta prirodnog imuniteta – brzo ćemo se kretati prema scenariju koji je bliži endemičnosti”, dodao je Cavaleri. Istakao je da smo trenutno i dalje u pandemiji, te ukazao na veliko opterećenje zdravstva zbog porasta omikronskih infekcija.

Međutim, Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) saopštila je da je više od polovine ljudi u Evropi na “dobrom putu” da se razboli od ovog soja u naredna dva mjeseca. Takođe je istakla da ponovljene doze vakcine nisu razumna strategija, kako je istakla i Ema.

“Ako imamo strategiju u kojoj dajemo doze svaka četiri mjeseca, mogli bismo na kraju imati problema s imunološkim odgovorom”, rekao je Cavaleri, dodajući da bi stalna vakcinacija mogla umoriti populaciju. Zemlje bi umjesto toga trebale početi razmišljati o dužim intervalima za davanje doza doza i, poput sadašnjih vakcina za vakcine protiv gripa, uskladiti ih s početkom hladnijeg dijela godine, dodao je Cavaleri.

Ema je ranije rekla da su studije potvrdile da je, uprkos većoj zaraznosti omikrona, rizik od hospitalizacije u ovoj verziji između jedne trećine i jedne polovine u odnosu na delta soj.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!