Svjetski dan knjige: To su naočale kroz koje gledamo svijet!

Vijesti 23. apr 202119:16 0 komentara

Povodom svjetskog dana knjige JU BKC „Alija Izetbegović“ Kalesija i Gradska biblioteka, poklonili su građanima veći broj knjiga i besplatnih članskih kartica. Građani su mogli besplatno uzeti knjige iz oblasti beletristike, povijesti, stručne literature, dječije knjige te šitca na stranim jezicima.

Biblioteka u Kalesiji ima oko 18.000 naslova i neke od njih je besplatno ponudila prolaznicima. Pitali smo ih koliko čitaju.

Besplatne knjige

U anketi građani kažu:

“Obično mladi sada rijetko čitaju jer su dostupne društvene mreže. Svi smo više na tabletima i telefonima i društvenim mrežama”.

“U zadnje vrijeme ne smatram da dovoljno čitamo, treba više obratiti pažnju na čitanje knjiga. Zanimljive su za čitanje. Meni je prvoj jako zanimljivo čitati knjige.”

“Ja baš i ne čitam toliko knjige. To je moj lični izbor. Ali mislim da trebamo praktikovati često čitanje knjige jer možemo naučiti nešto novo”.

“Ja sam danas došla ispred OŠ „ Kalesija“ sa učenicima , pogotovo što su knjige besplatne i to im je motiv da dobiju knjigu besplatno i da je pročitaju.”

“Knjige se čitaju i u staroj bosanskoj kući u Kalesiji zvanoj Hiža dobrog zbora Azira Šabića gdje se rado raspravlja i razgovara o književnosti.”

Pisac Azir Šabić kazao je da ih bude 20 – 25.

“Malo čitamo knjige, malo pričamo o historijskim činjenicama, raspravljamo. Kroz raspravu najbolje naučimo. Uglavnom se tu sakupljamo sa čitavog TK. Tu su ljudi koji vole knjigu, koji pišu, čitaju ili profesori sa fakulteta i tako”, rekao je Šabić.

A knjiga ne bi bilo bez pisaca, a TK nije zakonski regulisao status slobodnih umjetnika kojima bi bilo uplaćivano penziono i zdravstveno osiguranje. Ipak, ne posustaju i snalaze se kako umiju.

“Izdavači bi trebali po svim pravilima da se bave distribucijom, reklamom, prodajom, itd. Pisci bi trebali da učestvuju u kompletnom tom procesu. Sada je to sve malo pomjereno. Bez obzira na to, kvalitetne knjige dobrih pisaca, čitaju se. Možda u nekoj manjoj mjeri nego što je to bilo prije. Ali se i dalje čitaju i kvalitetna knjiga pronađe put do čitatelja”, istaknuo je psac Mehmed Đedović.

Neznanje i znanje

Čitanje, upijanje znanja i nove spoznaje, šire vidike i nude neke nove mogućnosti učahurenom bh. društvu.

“U zadnjih 70, 80 godina se kaže da nas samo knjiga može spasiti. Mislim da je to toliko aktuelno zadnjih godina, možda najaktuelnije do sada”, rekao je pisac Mehmed Đedović.

Fahrudin Sinanović iz BKC „ Alija Izetbegović“ Kalesija istaknuo je da je izvor svih problema, nedaća i strahova – neznanje.

“Znanje je moć, znanje se nalazi u knjigama. Da bismo stekli znanje, moramo čitati. Za one koji kažu da je knjiga skupa, a i jesu na neki način, postoje biblioteke. Za 10 KM godišnje članarine, vrijedan čitalac može pročitati oko 50 knjiga”, dodao je.

Knjige su dostupne i ne treba ih se plašiti već treba strahovati od osoba koje nisu pročitale nijedno književno djelo jer knjige su naočale kroz koje gledamo svijet.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!