Svjetski jevrejski kongres se poklonio žrtvama etničkog čišćenja u Prijedoru

Vijesti 31. maj 202120:20 > 21:49 0 komentara
N1

Svjetski jevrejski kongres odao je danas na Dan bijelih traka počast civilnim žrtvama iz Prijedora tokom rata 1990-ih. Podsjetili su da se radi o žrtvama etničkog čišćenja protiv Bošnjaka i Hrvata.

Uz video s potresnim snimkama iz logora, ističe se kako su etničko čišćenje i zločine protiv čovječnosti na tom području počinili političko vodstvo i vojne snage bh. Srba.

Svjetski jevrejski kongres objavio videoporuku

“Nakon što su snage bosanskih Srba zauzele grad Prijedor u aprilu 1992., hiljade nesrpskih civila su odvedene u logore Omarska, Keraterm i Trnopolje. Ovi logori su uspostavljeni kao namjeran način diskriminacije nesrpske populacije. I kao dio plana da se protjera nesrpsko stanovništvo s područja Prijedora”, navodi se u videoporuci koju je objavio Svjetski jevrejski kongres.

Ističu kako je preko 3.300 osoba uključujući muškarce i žene bilo zatvoreno u Omarskoj. U periodu između maja i augusta 1992. godine. Gdje su držani u “brutalnim uslovima”.

“Ubijani su. Silovani. Seksualno zlostavljani. Premlaćivani, izgladnjivani i maltretirani na druge načine”, dodaju.

Svjetski jevrejski kongres također navodi kako se na širem području Prijedora nalazi veći broj masovnih grobnica. Uključujući i Tomašicu za koju se vjeruje da je najveća grobnica iz proteklog rata.

Suljagić se zahvalio SJK-u

“Ukupno, 3.173 nedužne osobe su ubijene u Prijedoru, među njima 256 žena i 102 djece,” naglašava se u komemorativnoj poruci. Dodaje se kako porodicama preživjelih do današnjeg dana entitetske vlasti u Republici Srpskoj nisu dozvolile postavljanje spomenika žrtvama etničkog čišćenja.

Direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić zahvalio se “prijeteljima iz Svjetskog jevrejskog kongresa za pomoć u podizanju svijesti o zločinima protiv čovječnosti počinjenim nad nesrpskim stanovništvom Prijedora”.

Dodao je kako je Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju presudio da djela počinjena u Prijedoru, između ostalih općina, predstavljaju “actus reus” genocida.

Dan bijelih traka obilježen i u Zagrebu

Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba (VBNMGZ) u suradnji sa Zavičajnim klubom župe Stara Rijeka i okolica u spomen na žrtve zločina koji se dogodio u Prijedoru i dolini rijeke Sane 1992. godine organiziralo je obilježavanje Dana bijelih traka na Trgu bana Josipa Jelačića, javila Anadolija.

Kemal Bukvić, vijećnik VBNMGZ-a, istaknuo je kako se Dan bijelih traka održava od 2013. godine, u sjećanje na 31. maj 1992. godine, kada su u Prijedoru, u Bosni i Hercegovini, srpske vlasti, koje su tada preuzele grad, putem radiostanica naredile su da svi Hrvati, Bošnjaci i ostali na svoje kuće i stanove objese bijele zastave ili čaršaf, a svi koji izlaze iz stanova morali su vezati bijelu traku oko ruke tako da se raspoznaju od „nebeskog naroda”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!