Svjetski mediji o presudi Mladiću: Doživotna kazna bosanskom krvniku

Vijesti 08. jun 202120:57 > 09. jun 2021 01:28 1 komentar
Ratko Mladić
Ratko Mladić (Peter Dejong/Pool via REUTERS)

Glavna vijest u svim značajnijim svjetskim medijima danas je bila presuda bivšem generalu Ratku Mladiću za kojeg se navodi da je bio 'bosanski krvnik'. Dodaju da je ova presuda važna kako za historiju, tako i za neizvjesnu budućnost regiona.

Mediji poput AP-a, BBC-a i CNN-a naveli su da će 79-godišnji ratni komadant VRS-a nakon dugogodišnjeg procesa provesti ostatak svog života iza rešetaka. Napominju i da će se misija UN-ovog međunarodnog suda napokon privesti kraju nakon 25 dugih godina traganja za pravdom.

Šta kažu svjetski mediji o presudi Mladiću?

Gore navedeni mediji napominju kako je predsjednica suda, Zambijka Prisca Matimba Nyambe, rekla prilikom izricanja presude da se odbijaju obje žalbe na prvostepenu presudu. Žalba odbrane kao i žalba tužilaštva. Odnosno da se odbija jedina tačka optužbe od ukupno jedanaest, a koja se odnosi na genocid u ostalih šest opština u BiH.

AP je primijetio da je Mladić bio dobrog raspoloženja prilikom ulaska u sudnicu. Imitirao je fotografe koji su ga slikali u tom trenutku. Njegovo veselje nije dugo trajalo. Snuždio se dok je sudinica čitala presudu i nije pokazivao bilo kakve emocije čuvši da je njegova žalba odbijena.

Ovom presudom, navodi AP, nekoć razmetljivi vojni moćnik poznat pod imenom ‘bosanski krvnik’ pridružio se svom nekadašnjem šefu Radovanu Karadžiću u izdržavanju doživotne kazne zbog osmišljavanija etničkog krvoprolića koje je ostavilo preko 100.000 mrtvih iza sebe i milione raseljenih.

Strani mediji su takođe istakli da je za bosanske Srbe Mladić heroj koji je branio svoj narod. Za Bošnjake on će vječno biti zločinac odgovoran za patnju i smrt tokom rata.

Reuters je, uz gore navedeno, istakao kako je ova presuda važna iz razloga što ju je izrekao sud iz kojeg je uspostavljen prvi svjetski stalni sud za ratne zločine.

Deutsche Welle, s druge strane, odlučio se da spomene i izdvojena mišljenja predsjednice suda Nyambe uključujući njeno neslaganje sa zaključkom sudija da odbace Mladićevu tvrdnju da je Srebrenica evakuisana „iz humanitarnih razloga.“

Irski ‘The Journal’ je uz tekst preuzet sa AP-a prenio i informaciju kao i fotografije iz Memorijalnog centra Potočari gdje su poroduce žrtava i oni koji su preživjeli genocid u Srebrenici gledali izricanje presude Mladiću na velikom ekranu.

Dramatični prilog NY Timesa

Irski portal je prenio i izjavu 69-godišnje Munevere Kabeljić koja je rekla „umjesto da se radujem sa unučadi, došla sam ovdje da se isplačem“. Dok je to govorila naslanjala se na nišane sinova koji su ubijeni sa 17 i 20 godina.

New York Times je objavio značajno dramatičniji i duži prilog o „potvrdi prvostepene presude komandiru vojske odgovorne za krvoproliće koje je rezultiralo najšokantnijim zlodjelima u Europi poslije Drugog svjetskog rata“.

Naveli su kako je Ratko Mladić uvijek tvrdio da je samo izvršavao svoje vojne obaveze. Tokom suđenja, dodaju, bio je prkosan i bez znakova kajanja.

Kao kuriozitet, NY Times navodi i kako je Mladić dobio ime po deminutivu od imena Ratimir koje se davalo muškoj djeci za vrijeme rata.

U intervjuu koji je dao za NY Times 1994. godine, Mladić je rekao kako je rođen u tzv. staroj Hercegovini 1942. godine, za vrijeme Drugog svjetskog rata. Istakao je kako je konflikt bilo ono što je obilježilo njegovo djetinjstvo.

Njegovi postupci tokom rata u Bosni su doveli do toga da dobije ime ‘bosanski krvnik’.

Negiranje genocida znatno jače nego prije pet ili 10 godina

“Najnovija presuda u slučaju Mladić dolazi u vrijeme rastućeg žara među srpskim nacionalističkim grupama predanim prekrajanju historije sukoba, negiranju optužbi za ratne zločine i zabrani izučavanja istog u školskim knjigama“, navodi se u tekstu NY Timesa. List dodaje da se presuđenim ratnim zločincima dodjeljuju visoke pozicije kao i da je najmanje jedan ratni zločinac dobio priliku da predaje na Vojnoj akademiji u Beogradu.

Na kraju su citirali glavnog tužioca Sergea Brammertza koji je nedavno rekao medijima kako su današnje glorificiranje i negiranje genocida znatno jači nego prije pet ili 10 godina.

Dodao je da se političari širom regiona, u BiH, Srbiji i Hrvatskoj, još uvijek služe etničkom netrpeljivošću zarad vlastite koristi. Jedina je razlika u tome što se danas oni ne stide prilikom javnog izgovaranja tih laži, rekao je Brammertz.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare