Szijjarto u Mostaru kritikovao EU, poručio im da dođu u BiH

Vijesti 05. apr 202212:23 > 12:31 6 komentara
Peter Szijjarto (N1)

Mađarski šef diplomatije Peter Szijjarto iskoristio je priliku prije otvaranja Mostarskog sajma privrede da kritikuje briselsku administraciju.

Iako je sajam u gradu na Neretvi trebao biti posvećen ekonomskim temama, Szijjarto je na početku svoga govora žestoko kritikovao političare iz Evropske unije, zajednice kojoj pripada i Mađarska, poručivši im kako “valja sjahati iz briselskog sjedla” i da “nije vrijeme za bahate izjave”.

“Ne treba govoriti o liderima Zapadnog Balkana nego treba razgovarati s njima. Valjda doći ovamo i razumjeti situaciju u Bosni i Hercegovini”, zaključio je ministar vanjskih poslova Mađarske.

Peter Szijjarto je dodao da ako političari iz Brisela dođu u BiH shvatit će da ne mogu “samo odmahivanjem ruke” riješiti pitanja u državi.

Napomenu je kako je njegova stranka odnijela nadmoćnu pobjedu na izborima u Mađarskoj.

“U Mađarskoj su održani opšti izbori, vladajuća stranka je po četvrti put slavila. Mi smo ponovo dobili ustavnotvornu dvotrećinsku većinu u mađarskom parlamentu. Taj uspjeh jača suvereni legitimitet naše politike, a radi se o vanjskoj politici koja se temelji na ostvarivanju nacionalnih interesa”, istakao je.

Podsjetio je kako Budimpešta radi na uzajamnom jačanju odnosa između Mađarske i Zapadnog Balkana.

“Mi smatramo da se Bosni i Hercegovini neodložno treba dodijeliti status kandidata za EU. Nakon ove velike izborne pobjede mi ćemo na tome radit još odlučnije”, kazao je Szijjarto, nakon čega je otvorio Sajam privrede u Mostaru.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare