Tabaković za N1: Milorad Dodik ovaj put ne kani stati

Vijesti 19. nov 202118:56 > 21:32 1 komentar
N1

Delegat u Klubu Bošnjaka Vijeća naroda Republike Srpske Alija Tabaković govorio je u emisiji Dan uživo gdje je izjavio kako član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i lider SNSD-a Milorad Dodik ovaj put "ne kani stati".

Vijeće naroda RS nije postiglo koncenzus u vezi sa zahtjevom za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa Bošnjaka zbog usvojenog zakona o vraćanju entitetske agencije za lijekove, a Tabaković je za N1 rekao kako su na jučerašnjoj sjednici imali podršku i Kluba Hrvata u Vijeću naroda, odnosno ni Klub Hrvata nije imao većinu da izglasa taj zakon. Kako je istakao, procedura je sljedeća da se ide na zajedničko usaglašavanje i ako se ne postigne ni tu, onda to ide na Ustavni sud entiteta RS.

Poručio je i da su do sada njihove odluke bile odbijene.

Nažalost, Ustavni sud RS uglavnom naše odluke ili je proglašavao nenadležnim ili da zaključci ne proizvode pravno dejstvo, da Ustavni sud ne može o njima odlučivati ili je odbijao naše odluke kao neosnovane i za očekivati je da i ovaj put naša odluka bude odbijena, budući da u ovom slučaju SNSD i sam Milorad Dodik ima veliki uticaj na Ustavni sud. Naša sljedeća instanca je Ustavni sud BiH gdje imamo pravo kao klub da podnesemo apelaciju“, rekao je Tabaković.

O povratku nadležnosti na razinu RS, kako najavljuje vlast u Banjaluci, Tabaković kaže da će se vjerovatno ići u tom pravcu.

Koliko god mi govorili da će to neko spriječiti, vidimo da se uveliko radi na pripremi materijala kad su u pitanju određeni zakoni i bez adekvatne reakcije međunarodne zajednice protiv onih koji narušavaju Dejtonski mirovni sporazum, može se smatrati udarom na državne institucije. Zakon o agenciji za lijekove sada imamo, a kada dođe vrijeme na zakon o odbrani i osnivanju Vojske RS, zabrane djelovanja SIPA-e na području RS, može doći do fizičkih i drugih neželjenih obračuna među pripadnicima različitih policijskih agencija. Ukoliko ne bude adekvatne odluke i reakcije međunarodne zajednice prema onima koji podrivaju Dejtonski sporazum, zasigurno Dodik ovaj put ne kani stati“, naglasio je Tabaković za N1.

Govorio je i o tome kolika je stvarna moć Vijeća naroda u RS, Tabaković je rekao da ima male ingerencije te da oni svaki zakon koji NSRS donese mogu mu “produžiti rok trajanja”, odnosno njegovo stupanje na snagu mogu prolongirati za mjesec dan.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare