Tabaković za N1: Zakinuti smo, čemu svrha izlaziti na izbore?

Vijesti 27. jan 202116:45 0 komentara
N1

Kandidat za načelnika Srebrenice Alija Tabaković kazao je za N1 kako pozdravlja odluku CIK-a o poništenju izbora u Srebrenici kao i utvrđivanje da je bilo velikog broja primjedbi i neregularnosti, ali da on i njegov tim nisu zadovoljni svime.

Ističe kako ni CIK ni Sud BiH nisu tretirali pitanje glasanja van BiH “budući da oko 800 koverti nije na vrijeme poslano pa samim time nije ni moglo stići na vrijeme u BiH”.

“To je odgovornost CIK-a. Kada dobijemo odluku Apelacionog vijeća Suda BiH sjest ćemo s pravnim timom i vidjeti šta nam je činiti. Ako CIK ne bude razmotrio i ovaj dio gdje je njihova odgovornost – ljudi su se uredno prijavili, nisu dobili na vrijeme jer nije poslana pošta na vrijeme iz BiH. Bila je obaveza 45 dana prije, a poslana je 15 dana ranije. Vidjet ćemo, čemu onda svrha izlaziti na izbore jer na ovakav način zakinuti smo za oko 800 glasova, a to su nam najmanje dva odbornička mjesta. Nije više ni stvar mandata već odnosa institucija države spram naše dijaspore”, poručio je Tabaković.

Podsjetimo, Sud BiH odbacio je 11 žalbi koje su podnesene na odluku Centralne izborne komisije da poništi izbore u 26 od 28 birališta za Srebrenicu kao i 89 od ukupno 108 birališta u Doboju.

Centralna izborna komisija u narednim danim treba održati sjednicu na kojoj će biti dogovoren novi datum izbora u ovim mjestima.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!