Tadić i Sarajlić: Sve afere s kojima se dovode u vezu

Vijesti 12. apr 202222:05 > 22:34 1 komentar

Gordana Tadić štitila je političke pokrovitelje od procesuiranja, za to postoje kredibilni dokazi, navodi se, između ostalog, u obrazloženju State Departmenta nakon što se našla na ozloglašenoj crnoj američkoj listi. Ovo je prvi put da su nositelju pravosudne funkcije izrečene sankcije druge države, navode iz Ureda disciplinskog tužitelja. Situacija je to s kojom se nisu ranije susretali, te navode za N1 kako će zahtijevati sveobuhvatno razmatranje unutar VSTV-a. Za funkcionera SDA, Asima Sarajlića, u američkom Ministarstvu finansija kažu, jedan od razloga za sankcije je"Afera Asim". Evo kakve su sve optužbe pratile Tadić i Sarajlić tokom prethodnih godina.

Na poziciju glavne državne tužiteljice, Gordana Tadić je imenovana 2019. godine. Uslijedio je, prema ocjenama mnogih, sunovrat Tužilaštva. Gotovo svakodnevne afere. Tadić su pratili medijski natpisi o tome da je naplaćivala od države stan u kojem nije boravila, da je iznajmljivala dijelove porodične kuće kladionici. Tužilaštvo BiH za vrijeme njenog rukovodstva gotovo da se i nije bavilo procesuiranjem ratnih zločina, niti je podiglo jednu pažnje vrijednu koruptivnu optužnicu, uz izuzetak slučaja “Respirator”. Glavna tema državne parlamentarne Istražne komisije često je bila upravo Tadić.

“Je li u pravu bio gospodin Pribe pogriješio kada je napisao da Poseban odjel u Tužilaštvu BiH nema nikakve rezultate, je li on pogriješio tu?, pitao je Damir Arnaut.

“Poštujem stručnjake koji to rade, ali u ovoj godini mi ćemo to popraviti pa vi vidite da je krenula visoka korupcija”, kazala je Gordana Tadić pred Istražnom komisijom u oktobru 2020. godine

Karijeru joj je obilježio i snimak s šefom Obavještajne službe, koji joj traži obustavu istrage protiv njega u predmetu “Diploma”. A State Department tvrdi kako imaju kredibilne dokaze da je štitila političke pokrovitelje od procesuiranja.

“Gordana Tadić, obavljajući dužnost glavnog tužitelja BiH uticala je na javne i pravosudne procese kako bi zaštitila političke saveznike od istraga i procesuiranja u zamjenu za njenu poziciju glavnog tužioca i politički uticaj”, navode iz State Departmanta.

Mandat joj je obilježilo i bjekstvo optuženika za genocid, Milomira Savčića. Netransparentnost prema javnosti. Na koncu je smijenjena zbog malverzacija sa sistemom za dodjelu predmeta tužiocima, birajući ih shodno političkim i ličnim razlozima, što se navodi i u obrazloženju američkog Ministarstva finansija. Tadić i danas sve negira, tvrdeći da čitav život radi pošteno. Protiv nje se ne vodi nikakav postupak, kaže i njen advokat. A ovo je odgovor iz Tužilaštva BiH.

“U Tužiteljstvu BiH na instrukciju v.d. glavnog tužitelja, početkom godine formiran je predmet u kojem se već vrše provjere za fizičke i pravne osobe iz BiH koje su obuhvaćene međunarodnim sankcijama, pa će se i prema navedenim osoba, na taj način postupati” , kažu iz Tužilaštva BiH.

Protiv Asima Sarajlića, koji je od jučer također na američkoj crnoj listi, Tužilaštvo KS podiglo je dvije optužnice. Predmet Bosna u kojem se tereti da je kao član organizovane grupe, počinio niz krivičnih djela, među kojima primanje nagrade, trgovina utjecajem, koristeći položaj da posreduje prilikom zapošljavanja u javnim preduzećima. 2020. desila se tzv. “Afera Asim”. Sarajlić je optužen i u ovom slučaju zbog sumnje da je počinio krivična djela davanje dara i drugih oblika koristi, a tiče se nuđenja posla stranačkom kolegi u zamjenu za glasanje za predsjednika sarajevskog Kantonalnog odbora SDA, ali i sumnjivog izbora tadašnjeg gradonačelnika Sarajeva, Abdulaha Skake.

“Ja sam evo građanima poručio šta mislim o ovoj situaciji, ja nisam od danas više dio ni rukovodstva ni predsjednik Kantonalnog odbora ni Kadrovske komisije. Ali ste delegat u Domu naroda BiH? Ostavite to malo vremenu”, rekao je  Asim Sarajlić, u martu 2020.godine.

Lider SDA, Bakir Izetbegović svojevremeno je pojasnio da Sarajlić neće biti sankcionisan oduzimanjem pozicija na koje ga je “narod izabrao”, obrazlažući to i argumentom da je “bio ranjavan”. Danas se iz SDA ne oglašavaju, dok im opozicija poziva partnere u vlasti da im okrenu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare