Tadić: Vlast i opozicija su isti

Vijesti 29. jun 202220:56 > 21:36 0 komentara

Gost Pressinga bio je sociolog sa Filozofskog fakulteta u Sarajevu, Tomislav Tadić. Uoči predizborne kampanje govorio je o sve jačem i agresivnijem populističkom zanosu, o sudovima, javnom moralu i politici bez kompasa.

Tadić kaže da je politička situacija u BiH u rangu Nadrealista, da se više ne može čuditi.

“Finalno čudo koje čekamo? Bojim se da ne zna niko šta je. Mi ne možemo da tvrdimo šta će biti na kraju. Neko mora prelomiti stvar preko koljena. To je po svoj prilici ekipa iz međunarodne zajednice”, kaže Tadić.

Kaže kako politički lideri nemaju problem kada je u pitanju novac i način na koji dolaze do njega, a da im za neke druge odluke trebaju međunarodni medijatori.

“Najviši nivo korupcije je na nivou opština. Tiha korupcija sistemski uništava društvo.”

Tadić je otovreno podržao sankcije američke administracije svojoj majci, nekadašnjoj glavnoj tužiteljici, Gordani Tadić.

“Ja sam komentirao taj stav i to je jednostavno tako. Nadam se da će na listi sankcija SAD administarcije naći stvarni tvorci naših sudbina i kreatori ove situacije”, kaže Tadić.

Dodao je kako su stranke čiji su članovi pod sankcijama uradili suoprotno od njega, oni su stali u zaštitu onih iz njihovih redova i tražili opravdanje za takve odluke međunarodne zajednice.

“To govori o stanju našeg društva, ne u formalnom već u suštinskom. Nedavno je ambasada SAD direktno optužila stranku SDA za opstrukcije, a SDA je to branila i govoirla da je to neistina. Svaki kriminal je dobar dok je naš. To važi i za vlast i za opoziciju. Kada ste čuli da neko kritički gvori o svojim članovima.”

“Sve oko nas je turbo folk”.

Stranke funkcionišu na kultu ličnosti

Kazao je da stranke funkcioniraju na kultu ličnosti kao što je nekad bio Josip Broz Tito.

“Danas je to isto. Stupidno slijede svoje vođe. To je rezultat tranzicijskog procesa koji ovdje traje 30 godina. Premreženi su velikim novcem, poslovima koje su dobili i to je građeno na sistemu vraćanja dugova. Kada je to tako, vi to jednostavno morate da radite jer je to pitanje njihove egzistencije”, kaže Tadić.

Ističe da je opozicija ista, da ne nudi alternativu i da se ciljano uništava kritično mišljenje, sistemski.

“Mi smo na Filozofskom fakultetu u Sarajevu doveli najveće filozofe današnjice i podrška je bila veoma ograničena.”

“Performans je trebao biti zatvorenog tipa”

Performans pred Narodnim pozorištem u kojem je slovenački glimac nastupio nag, u Sarajevu je digra medijsku prašinu i negodovanje građana. Tadić je mišljenja da je u ovom slučaju taj performans morao biti zatvorenog tipa i da dođu samo oni koji to žele da vide.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!