Tahirović o Savčiću: Gdje bi drugo mogao biti? Na Marsu? Naravno da je u Srbiji

Vijesti 11. aug 202117:49 > 22:14 3 komentara
N1

Predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida Murat Tahirović u Danu uživo na N1 naveo je da je Milomir Savčić, nekadašnji komandant 65. zaštitnog motorizovanog puka pri Glavnom štabu Vojske Republike Srpske (VRS), kojem se sudi za pomaganje u genocidu u Srebrenici u julu 1995. godine, nakon što mu je Sud BiH odredio pritvor, pobjegao u Srbiju.

 

“Podbacili su Tužilaštvo BiH i Sud BiH jer nisu na vrijeme prepoznali činjenicu da će Savčić pobjeći u Srbiju, a imali su iz prethodnih slučajeva dovoljno materijala i saznanja da će se to desiti. Nažalost, nisu uradili svoj dio posla, nisu na vrijeme prepoznali da će pobjeći i imamo situaciju kakvu smo imali u prethodnim slučajevima kada je većina njih, nažalost, pobjegla u Srbiju ili Hrvatsku”, kazao je Tahirović za N1.

MUP Srbije tvrdi da Savčić nije prešao granicu Srbije.

“Gdje bi drugo mogao biti? Na Marsu? Naravno da je u Srbiji. Činjenica je da je u Srbiji. Oni su i prije govorili da Mladić, Karadžić ni drugi nisu u Srbiji. Ubijeđen sam da je Savčić u Srbiji, a to što MUP Srbije tvrdi je nastavak iste politike koju su imali ‘90-tih”, kazao je on.

Milomir Savčić, nekadašnji komandant 65. zaštitnog motorizovanog puka pri Glavnom štabu Vojske Republike Srpske (VRS), kojem se sudi za pomaganje u genocidu u Srebrenici u julu 1995. godine, nakon što mu je Sud BiH 9. augusta odredio pritvor, nije pronađen na kućnoj adresi.

Pritvor mu je određen na zahtjev Tužilaštva BiH, koje smatra da je Savčić uznemirio javnost u nekoliko medijskih nastupa kada je negirao genocid u Srebrenici, nakon što su na snagu stupile izmjene i dopune Krivičnog zakona BiH, kojima je bivši visoki predstavnik Valentin Inzko to zabranio.

Prema navodima Tužilaštva sa ročišta, Sud BiH je ranije Savčiću zabranio da u medijima istupa o činjenicama koje se odnose na ovaj postupak, što je prekršio u medijskim nastupima.

Sud BiH je donio naredbu za raspisivanje međunarodne potjernice za Milomirom Savčićem, nakon što ga Sudska policija nije mogla pronaći na adresi poslije određivanja pritvora, saopćeno je iz Suda BiH jučer.

Odbrana je uložila žalbu na rješenje o pritvoru.

Sud BiH je 13. januara 2020. potvrdio optužnicu u predmetu Milomir Savčić. Prema optužnici, Savčić je u svojstvu komandanta 65. zaštitnog motorizovanog puka pri Glavnom štabu VRS-a pomagao u genocidu počinjenom u Srebrenici u julu 1995.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare