Tanović: Dijaspora nije došla u domovinu da baca smeće

Vijesti 06. avg 202119:232 komentara
Podijeli:
Izvor: Fena

 Centar za dijasporu “Mreža”, organizacija specijalizirana za uspostavljanje i razvijanje odnosa između domovine i bosanskohercegovačke dijaspore, upozorila je na neprimjerene etikete koje se ovih dana pojavljuju u javnosti.

– Naime, snimak supružnika u automobilu njemačkih registracijskih oznaka, koji su bacili smeće u rijeku Usoru, izazvao je niz reakcija javnosti. Opravdana osuda dvoje pojedinaca počela se, nažalost, pretvarati u nedopustiv generalizirajući stav po kojemu se nameće teza da je ‘dijaspora došla u Bosnu i Hercegovinu da baca smeće'”, navode iz tog centra.

Centar za dijasporu „Mreža“ osuđuje ovakvu vrstu etiketa i upozorava da one vode u ksenofobiju i šovinizam te doprinose atmosferi otuđenja koja razdvaja maticu od njene dijaspore koja u Bosnu i Hercegovinu ne dolazi da bi bacala smeće. Dijaspora u Bosnu i Hercegovinu, naglašavaju iz ovog centra, dolazi u posjetu svojem zavičaju i rodbini, a njeno prisustvo pritom ekonomski značajno doprinosi domovini.

Centar za dijasporu „Mreža“ ističe da bi naš zajednički cilj trebao biti približavanje, a ne udaljavanje, množenje naših zajedničkih potencijala, a ne dijeljenje na temelju stvaranja umjetnih razlika.

– Stoga je zbog neprimjerenog čina dvoje pojedinaca krajnje neprihvatljivo izricati presude čitavoj dijaspori te izazivati pogubnu netrpeljivost – navodi u saopćenju za javnost predsjednik Centra za dijasporu „Mreža“ Adis Tanović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar